Témata k nedělní a sváteční liturgii

HLE, MŮJ SLUŽEBNÍK, KTERÉHO JSEM SI VYVOLIL – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – SOBOTA PO 15. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 16.7.2022

Běda těm, kdo myslí na nepravost a na svých ložích osnují zlo! Za ranního svitu ho provádějí, neboť mají k tomu moc. Zatouží po polích, a uloupí je, zatouží po domech, a vezmou si je. Utlačují muže i jeho rodinu, majitele i jeho majetek. Proto tak praví Hospodin: „Hle, já připravuji tomuto rodu neštěstí, z něhož nevytáhnete své šíje; nebudete chodit pyšně, neboť doba je zlá. V ten den se o vás bude říkat posměškem, žalozpěv se bude zpívat: Zbaveni jsme všeho, podíl mého lidu, nikdo nedává nazpět; naše pole se rozdělují těm, kdo nás vyhánějí. Proto nebudeš mít nikoho, kdo by ti určil podíl v Hospodinově shromáždění.“ Z  prvního čtení (Mich 2,1-5).

Činnost proroka Micheáše zapadá do dění v Judském království v 8.stol př. Kr. Veřejně odsuzuje modloslužbu a sociální nespravedlnosti. Věštba, obsažená v dnešním liturgickém úryvku je zaměřena proti těm, kteří, ačkoliv jsou již bohatí, zmocňují se dalších majetků na úkor původních vlastníků. Spravedlivý soud Boží přijde brzy a trest je nevyhnutelný a zbaveni budou všeho. 

Z evangelia (12,14-21): Farizeové se radili, jak by Ježíše zahubili. Protože to Ježíš věděl, odebral se odtamtud. Mnoho jich šlo za ním a všechny uzdravil. Ale nařídil jim, aby ho nerozhlašovali. Tak se mělo naplnit, co řekl prorok Izaiáš: `Hle, můj služebník, kterého jsem si vyvolil, můj milovaný, v němž jsem našel zalíbení! Vložím na něho svého Ducha, aby hlásal právo národům. Nebude se hádat ani křičet, na ulici nikdo neuslyší jeho hlas. Nalomenou třtinu nedolomí, doutnající knot neuhasí, až dopomůže právu k vítězství. A v jeho jménu budou národy doufat.'

Skutečnost, že se Ježíš postavil proti farizeům v otázce sobotního odpočinku,způsobila, že se proti němu spikli a chtěli ho dokonce zabít. Ježíš tedy odchází konat své zázraky jinam a uzdravovat všechny ty, kdo jdou za ním. Tato uzdravení svědčí o milosrdné Boží lásce, kterou Ježíš přišel hlásat a která je středem a smyslem jeho poslání.  Matouš v tom spatřuje naplnění Izaiášova proroctví, podávajícího obraz Hospodinova Služebníka. Matouš při komentování událostí kolem Ježíše ve světle Starého zákona připomíná, že Ježíš je naplněním starozákonního zjevení. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova na  sobotu 16.7.2022.  

1. čtení: Mich 2,1-5

Žalmy: 10,1-2.3-4ab.7-8ab.14, odpověď: Nezapomínej na chudáky, Hospodine!

Evangelium:  12,14-21

Zobrazeno 234×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio