Témata k nedělní a sváteční liturgii

HOSPODIN ŽÁDÁ JEDNAT SPRAVEDLIVĚ A POKORNĚ KRÁČET SE SVÝM BOHEM – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PONDĚLÍ PO 16. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 18.7.2022

Slyšte, co mluví Hospodin! „Vstaň, horám předlož svůj spor, pahorky ať slyší tvůj hlas!“ Slyšte, hory, Hospodinovu při, popřejte sluchu, základy země, soudí se Hospodin se svým národem, s Izraelem vede svůj spor. „Lide můj, co jsem ti učinil, v čem jsem tě unavil, odpověz mi! Vždyť jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví jsem tě vykoupil, poslal jsem před tebou Mojžíše, Áróna a Mirjam.“ „Co mám přinést Hospodinu, s čím se mám sklonit před vznešeným Bohem? Mám mu přinést zápalné oběti, jednoroční býčky? Má Hospodin zálibu v tisících beranů, v desetitisících potoků oleje? Mám mu dát za svůj zločin svého prvorozence, plod svého života za hřích své duše?“ Člověče, řeklo se ti, co je dobré, co od tebe Hospodin žádá: co jiného než jednat spravedlivě, milovat milosrdenství a pokorně kráčet se svým Bohem. Z  prvního čtení (Mich 6,1-4.6-8). 

Izrael je lid Boží, patří Bohu, protože on sám si ho vyvolil , dovedl ho ke svobodě a uzavřel s ním smlouvu. Co zlého se mu nyní vyčítá? Bůh neúnavně připomíná nevěrnému lidu počátky, aby si uvědomil, kým je, a dokázal to patřičným chováním. Lid hlasem svého mluvčího, který je prostředníkem mezi Bohem a lidem, bezvýhradně přiznává vlastní odpovědnost a zjišťuje, jak by mohl utišit Hospodinovo rozhořčení. V souladu se smlouvou shrnuje Hospodinovy požadavky. Lid má žít v sociální spravedlnosti, ve vzájemné lásce, v poslušné a povolné oddanosti vůči Bohu tak, že budou vše, co dělají, prožívat spolu s ním. Láska a pokora znovu nastolí ve společenství soulad.

Z evangelia (Mt 12,38-42): Někteří z učitelů Zákona a farizeů řekli Ježíšovi: „Mistře, chceme od tebe vidět znamení.“ Ježíš jim odpověděl: „Pokolení zlé a nevěrné hledá znamení, ale jiné znamení mu dáno nebude než znamení proroka Jonáše. Jako byl Jonáš v břiše velké ryby tři dni a tři noci, tak bude Syn člověka v nitru země tři dni a tři noci. Ninivští mužové povstanou na soudu proti tomuto pokolení a odsoudí ho, protože se na základě Jonášova kázání obrátili, a zde je přece někdo víc než Jonáš! Královna jihu povstane na soudu proti tomuto pokolení a odsoudí ho, protože přišla až z daleké země, aby slyšela Šalomounovu moudrost, a zde je přece někdo víc než Šalomoun!“

Učitelé žádají od Ježíše, aby jim předváděl další a další pro ně přijatelná zázračná znamení. Ta ovšem nežádají pro podepření své víry, poněvadž svým jednáním dokazují, že nevěří v Ježíše. Na rozdíl od mnohých pohanů nemají a nebudou mít ochotu přijmout od Boha dar, jímž je sám Ježíš. Jenom víra v Ježíše a v jeho slovo může vést k tomu, že člověk v jeho smrti a vzkříšení poznává, že je Synem Božím a vykoupením. Jenom vírou se člověk obrátí. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova na  pondělí 18.7.2022.  

1. čtení: Mich 6,1-4.6-8

Žalmy: 50,5-6.8-9.16bc-17.21+23, odpověď: Kdo žije správně, tomu ukážu Boží spásu.

Evangelium: Mt 12,38-42

Zobrazeno 218×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio