Témata k nedělní a sváteční liturgii

JESTLIŽE NEUVĚŘÍTE, NEOBSTOJÍTE – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ÚTERÝ PO 15. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 12.7.2022

Za dnů Achaza,judského krále, král aramejský a král izraelský, vytáhli proti Jeruzalému do boje, ale nemohli ho dobýt. Davidův dům dostal zprávu: Aramejci táboří v Efraimsku. Tu se zachvělo královo srdce i srdce jeho lidu, jako se chvějí stromy v lese větrem. Hospodin řekl Izaiášovi: „Jdi naproti Achazovi, ty a tvůj syn, na konec vodovodu horního rybníka na cestu u valchářova pole a řekneš mu: Hleď zůstat klidný a neboj se, neklesej na mysli před Aramejci, poněvadž se proti tobě spikli Aramejci s Efraimity a řekli: `Potáhneme na Judsko, naženeme mu hrůzu, obsadíme ho.' Tak praví Pán, Hospodin: Nezdaří se to, nestane se to!“ Jestliže neuvěříte, neobstojíte.Z  prvního čtení (Iz 7,1-9).

Na pozadí válečného tažení sousedních království proti králi Judska Achazovi Bůh plní svůj slib, zapojuje se účinně do záchrany Jeruzaléma a Judska, aby zajistil budoucnost Davidovy dynastie. Od krále a od národa se očekává, že se pevně přimknou k víře v Hospodina. Prorok Izaiáš, jako posel Hospodinův, vychází králi vstříc, aby mu připomněl, že to, na čem nejvíc záleží, není ani tak vojenská strategie, jako víra v Boha, jediného panovníka Judska. A Hospodin skutečně zaručuje vítězství nad oněmi dvěma útočícími králi. 

Z evangelia (Mt 11,20-24): Ježíš začal vytýkat městům, ve kterých se stalo nejvíc jeho zázraků, že se neobrátila: „Běda tobě, Chorazine, běda tobě, Betsaido! Kdyby se staly v Tyru a Sidónu takové zázraky jako u vás, už dávno by dělali pokání v žínici a v popelu. Ale to vám říkám: Tyru a Sidónu bude v soudný den lehčeji než vám. A ty, Kafarnaum, budeš snad vyvýšeno až do nebe? Až do pekla klesneš! Kdyby se v Sodomě staly ty zázraky, které se staly v tobě, zůstala by až do dneška. Ale říkám vám: Sodomské zemi bude v soudný den lehčeji než tobě.“

Zázraky, které Ježíš koná, nejsou samoúčelné, nýbrž jsou znameními, které pozvedají roušku, zahalující totožnost toho, kdo je činí. Jsou výchovné, jejich cílem je, abychom přijali víru v Ježíše a v jeho poselství. V městech, o kterých píše Matoušovo evangelium,  k tomu nedošlo. Tato města se stala symbolem pohanské hříšnosti a zvrácenosti se zničujícími důsledky. Víra v Boha   rozšiřuje obzor za hranice toho, co je vidět, a umožňuje rozeznávat působení Ducha svatého , který člověka vede k plnému zjevení Otce v Kristu. Vede k důvěře, že nic není marné, ani porážky a pády, protože Bůh může být zachráncem všeho, co je. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  úterý 12.7.2022.  

1. čtení: Iz 7,1-9

Žalmy:  Žl 48,2-3a.3b-4.5-6.7-8 , odpověď: Bůh dává věčné trvání svému městu.

Evangelium:   Mt 11,20-24

Zobrazeno 267×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio