Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDO PLNÍ VŮLI MÉHO NEBESKÉHO OTCE, TO JE MŮJ BRATR I SESTRA I MATKA – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ÚTERÝ PO 16. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 19.7.2022

Pas, Hospodine, pastýřskou holí svůj lid, stádce, které vlastníš, ty, kteří přebývají v lesní samotě, uprostřed úrodných krajin; ať se pasou jako za pradávných časů. Ukaž nám divy své moci, jako za dnů, když jsi vycházel z Egypta. Který bůh je ti podoben? Zbytku svého dědictví odpouštíš nepravost, promíjíš hřích. Netrváš na svém hněvu navěky, spíše máš zálibu v milosrdenství. Znovu se smiluješ, nebudeš dbát na naše viny, všechny naše hříchy svrhneš do mořských propastí. Jakubovi ukážeš věrnost, Abrahámovi svoji přízeň, jak jsi přísahal našim otcům od pradávných časů. Z  prvního čtení (Mich 7).

Lid se vrací z Egypta do své původní domoviny, do země zaslíbené. Byly jim však poskytnuty oblasti méně úrodné a neschůdné, zatímco sousední národy mezitím obsadily lepší území, které kdysi patřilo Izraeli. Proto ta výzva k milosrdnému Hospodinovi, který se dosud projevil jako ten, kdo rád svůj lid obdarovává a netouží po trestání jejich provinění, nýbrž si přeje jejich obrácení. Lid věří, že i nadále bude Hospodin věrný své smlouvě, prohlášené za platnou a účinnou i pro budoucí pokolení. 

Z evangelia (Mt 12,46-50): Když mluvil Ježíš k zástupům, jeho matka a příbuzní stáli venku a chtěli s ním mluvit. Někdo mu řekl: „Hle, tvoje matka a tvoji příbuzní stojí venku a chtějí s tebou mluvit.“ On však odpověděl tomu, kdo mu to řekl: „Kdo je moje matka a kdo jsou moji příbuzní?“ A ukázal rukou na své učedníky a řekl: „To je moje matka a to jsou moji příbuzní! Každý totiž, kdo plní vůli mého nebeského Otce, to je můj bratr i sestra i matka.“

Ježíš vyhlašuje podmínku k vytvoření nových „rodinných“ vztahů mezi lidmi, kteří se zrodili z Boha. Tou podmínkou je naslouchání jeho slovu a jeho uskutečňování. Učedníci Ježíšovi se dokáží otevřít nejhlubšímu možnému spojení s ním, takovému, jaké je mezi ním, Otcem, matkou a pokrevně příbuznými.

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova na  úterý 19.7.2022.  

1. čtení: Mich 7,14-15.18-20

Žalmy: 85,2-4.5-6.7-8, odpověď: Ukaž nám, Pane, své milosrdenství!

Evangelium:  Mt 12,46-50

 

Zobrazeno 258×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio