Témata k nedělní a sváteční liturgii

MOHOU HOSTÉ NA SVATBĚ TRUCHLIT, DOKUD JE ŽENICH S NIMI? – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – SOBOTA PO 13. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 2.7.2022

Toto praví Hospodin: „V ten den zbuduji rozpadlou Davidovu chýši, její trhliny zazdím, zbořeniny obnovím, jak za dávných dnů ji vystavím, aby ovládli to, co zbylo z Edomu, a všechny národy, které jsou nazvány podle mě. Hle, přicházejí dny – praví Hospodin – kdy hory budou oplývat mladým vínem a všechny pahorky se rozvlní obilím. Změním osud svého izraelského lidu, zpustošená města si vystaví a osídlí je, vysadí vinice a z nich pít víno, založí si zahrady a z nich budou jíst plody. Zasadím je do jejich země, nikdo už je nevyrve z půdy, kterou jsem jim dal“ – praví Hospodin, tvůj Bůh.Z  prvního čtení (Am 9 ).

Kniha proroka Amose je zakončena těmito verši plnými naděje a příslibů. Bůh je milostivý, odpouští a zachraňuje Izraele. Chystá se den plný smíření, opravdového pokoje a hluboké harmonie. Obnovení Izraele tak získává mesiášské rysy. Jíst a pít v pokoji ve vlastní zemi , to je obraz harmonické budoucnosti Izraele. 

Z evangelia (Mt 9,14-17): K Ježíšovi přišli Janovi učedníci a ptali se: „Proč se my a farizeové postíme – ale tvoji učedníci se nepostí?“ Ježíš jim odpověděl: „Mohou hosté na svatbě truchlit, dokud je ženich s nimi? Přijdou však dny, kdy jim ženicha vezmou, a potom se budou postit. Nikdo přece nevsadí záplatu z neseprané látky na staré šaty, jinak se ten přišitý kus ze šatů vytrhne a díra se ještě zvětší. Ani se nenalévá mladé víno do starých měchů, jinak se měchy roztrhnou, víno vyteče a měchy přijdou nazmar. Ale mladé víno se nalévá do nových měchů, a tak se uchová obojí.“

Stěžejním bodem dnešního evangelia je vztah mezi starým a novým. Půst pro křesťana prodělává velkou proměnu: z vyjádření smutku se stává projevem důvěryplného očekávání Pánova návratu. Ježíš je ženich, zmrtvýchvstalý, přítomný v církvi – nevěstě. V přítomnosti ženicha se nehodí držet půst. 

Odkaz  na    liturgické texty z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  sobotu 2.7.2022.  

1. čtení: Am 9,11-15

Žalmy: 85,9.11-12.13-14,  odpověď: Hospodin mluví svému lidu o pokoji.

Evangelium:   Mt 9,14-17

Zobrazeno 403×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio