Témata k nedělní a sváteční liturgii

NAPRAVTE SVÉ MRAVY, SVÉ SKUTKY A POSLOUCHEJTE HLAS HOSPODINA – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – SOBOTA PO 17. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 30.7.2022

Kněží a proroci pravili nejvyšším úředníkům a všemu lidu: „Tento muž zasluhuje, aby byl odsouzen na smrt, neboť prorokoval proti tomuto městu, jak jste slyšeli na vlastní uši.“ Jeremiáš řekl úředníkům a všemu lidu: „Hospodin mě poslal, abych prorokoval proti tomuto domu a proti tomuto městu všechna slova, která jste slyšeli. Proto nyní napravte své mravy, své skutky a poslouchejte hlas Hospodina, vašeho Boha, a Hospodinovi bude líto seslat neštěstí, kterým vám hrozil. Já sám jsem ve vašich rukou; naložte se mnou, jak za dobré a za správné uznáváte; vězte však, že zabijete-li mě, nevinnou krví zatížíte sami sebe, toto město i jeho obyvatelstvo, neboť mne k vám opravdu poslal Hospodin, abych mluvil do vašich uší všechna tato slova.“ Tu řekli úředníci a všechen lid kněžím a prorokům: „Tento muž nezasluhuje, aby byl odsouzen na smrt, protože k nám mluvil ve jménu Hospodina, našeho Boha.“Z  prvního čtení (Jer 26).

Jeremiáš ví, že je Hospodinovým prorokem, a že tlumočí svými ústy jeho varování. Na svou obhajobu se odvolává na pověření, které od Hospodina má. Náboženští a političtí představitelé, kteří Jeremiáše podezírali z rouhání, které by obvykle přinášelo trest smrti, jeho obhajobu přijímají . A Jeremiáš trestu uniká.

Z evangelia (Mt 14,1-12): V ten čas údělný kníže Herodes slyšel vypravovat o Ježíšovi a řekl svým dvořanům: „To je Jan Křtitel! Byl vzkříšen z mrtvých, a proto v něm působí zázračné síly.“ Herodes dal totiž Jana zatknout, spoutat a zavřít do vězení kvůli Herodiadě, manželce svého bratra Filipa, neboť Jan mu vytýkal: „Není ti dovoleno, abys ji měl za ženu!“ Nejraději by ho připravil o život, ale bál se lidu, protože ho pokládali za proroka. Když se však slavily Herodovy narozeniny, tančila dcera té Herodiady před hosty. Herodovi se tak zalíbila, že jí s přísahou slíbil dát, o cokoli požádá. Ona z návodu své matky řekla: „Dej mně hned na míse hlavu Jana Křtitele.“ Král se zarmoutil, ale pro přísahu a kvůli hostům nařídil, aby jí vyhověli, a dal Jana ve vězení stít. Jeho hlava byla přinesena na míse a dána dívce a ta ji donesla své matce. Potom přišli jeho učedníci, vzali tělo a pohřbili ho. Pak šli a oznámili to Ježíšovi.

Evangelista Matouš zařazuje vyprávění o mučednické smrti Jana Křtitele. Herodes, jemuž Římané přiznali vládu nad Galileou, nařídil uvěznit a pak stít. Jan Křtitel má v evangeliích vysoce ceněné postavení a zároveň byl hodně jiný než Ježíš. A přece oba nakonec vydali své životy za pravdu. Říkat pravdu mocným není nikdy snadné a vždy to něco stojí. Jan byl ochotný zaplatit vysokou cenu. Herodes nechtěl Jana popravit. Přiměla ho k tomu jeho manželka, protože on sám byl slaboch. Obával se nejprve lidu, který Jana uctíval; nyní se zase obává reakce svých hostů, kdyby zrušil svou přísahu.

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova  na sobotu 30.7.2022.  

1. čtení: Jer 26,11-16.24

Žalmy: 69,15-16.30-31.33-34 , odpověď: Vyslyš mě, Bože, v čas milosti!

Evangelium:  Mt 14,1-12

Zobrazeno 291×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio