Témata k nedělní a sváteční liturgii

MILUJ PÁNA, SVÉHO BOHA, CELÝM SVÝM SRDCEM, CELOU SVOU DUŠÍ A CELOU SVOU MYSLÍ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PÁTEK PO 20. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 19.8.2022

Hospodinova ruka na mně spočinula; Hospodin mě v duchu vyvedl a přivedl do širokého údolí, které bylo plné kostí. Pak mi poručil jít kolem nich dokola – bylo jich totiž na širém poli velmi mnoho a byly už velmi vyschlé. A řekl mi: „Synu člověka, mohou tyto kosti ožít?“ Odpověděl jsem: „Pane, Hospodine, ty to víš!“ Pak mi pravil: „Prorokuj o těchto kostech! Řekneš jim: Suché kosti, slyšte Hospodinovo slovo! Tak praví Pán, Hospodin, těmto kostem: Vdechnu vám dech života a znovu ožijete. Dám na vás zase šlachy, přikryji vás masem, potáhnu vás kůží, dám vám dech života a ožijete. Tak poznáte, že já jsem Hospodin.“ Prorokoval jsem tedy, jak mi bylo rozkázáno. Když jsem prorokoval, nastal hluk, veliké chrastění, kosti se spojovaly jedna s druhou. Viděl jsem pak, jak se na nich objevily šlachy, vyrostlo maso, svrchu je potáhla kůže, ale nebyl v nich život. Potom mi řekl: „Prorokuj k dechu života, prorokuj, synu člověka, a řekni dechu života: Tak praví Pán, Hospodin: Přijď, dechu života, od čtyř větrů a věj na tyto zabité, ať ožijí!“ Když jsem prorokoval, jak mi poručil, vešel do nich dech života, ožili a postavili se na nohy – byl to velmi veliký zástup. Pak mi řekl: „Synu člověka, tyto kosti, to je celý Izraelův dům. Stále jen říkají: Uschly naše kosti, zhynula naše naděje, veta je po nás! Proto prorokuj a řekni jim: Tak praví Pán, Hospodin: Hle, já otevřu vaše hroby, vyvedu vás z nich, můj lide, a přivedu vás do izraelské země. Tu poznáte, že já jsem Hospodin, až otevřu vaše hroby a vyvedu vás ven, můj lide! Vdechnu vám svého ducha a ožijete, usídlím vás ve vaší zemi, a tak poznáte, že já, Hospodin, jsem to řekl a vykonal“ – praví Hospodin. Z prvního čtení    (Ez 37,1-14).

Hospodin dal proroku Ezechielovi nahlédnout do budoucnosti. Na hromadě kostí, ke které ho Hospodin v duchu vyvedl, a které Božím dechem ožily, předpověděl Bůh, že se Izraelité brzy vrátí ze zajetí domů. Izraelité už totiž mnoho let žili v daleké babylonské říši, kde pracovali jako otroci. Hospodin ukázal Ezechielovi, jak uplatní svou velkou moc: „Izraelité jsou jako ty suché kosti. Žijí jako otroci v cizí zemi. I oni však ožijí a vrátí se zpět do své země, odkud byli vyhnáni. Tam začnou žít nový život. Já se o to postarám. Jsem stále jejich Bohem a záleží mi na nich.“ Když Ezechiel o tom, co viděl, bude vyprávět Izraelitům, uvěří jeho slovům, budou se radovat, oslavovat Hospodina a budou moci projevit svou lásku k němu. Již brzy se budou moci připravovat na cestu do rodné země.

Z evangelia (Mt 22,34-40): Když se farizeové doslechli, že Ježíš umlčel saduceje, shromáždili se a jeden z nich, znalec Zákona, ho chtěl přivést do úzkých a zeptal se: „Mistře, které přikázání je v Zákoně největší?“ Odpověděl mu: „`Miluj Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.' To je největší a první přikázání. Druhé je podobné: `Miluj svého bližního jako sám sebe.' Na těch dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“

Čím můžeme oslavit Boha? Tím, že věříme tomu, co nám říká a řídíme se tím, co po nás požaduje. To jsou věci, o kterých se snadno mluví, ale hůře se realizují. Vyžadují totiž určitou oběť z naší strany. Především vyžadují, abychom se více než na sebe, spoléhali na něj a abychom mu plně důvěřovali. Bůh po nás chce, abychom ho milovali nade všechno. Tak, jak to Ježíš vyjádřil v evangeliu.  Na prvním místě je tedy láska k Bohu, pak láska k člověku. Zachovávání dalších pravidel, přikázání a zákonů následuje až po prvních dvou. To znamená, že nejdříve je potřeba milovat a až potom řešit další věci. Nejprve potřebujeme milovat Hospodina celým svým srdcem, duší a myslí, abychom po všechny dny pak byli ochotni a schopni zachovávat to, co nám uložil.

Odkaz  na  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova  na pátek 19.8.2022 

1. čtení: Ez 37,1-14

Žalmy: 107,2-3.4-5.6-7.8-9 , odpověď: Oslavujte Hospodina, jeho milosrdenství trvá navěky.

Evangelium:  Mt 22,34-40

Zobrazeno 254×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio