Témata k nedělní a sváteční liturgii

TO, CO UŽ TADY JE, I TO, CO TEPRVE PŘIJDE, VŠECKO JE VAŠE. VY VŠAK PATŘÍTE KRISTU A KRISTUS BOHU - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ČTVRTEK PO 22. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 1.9.2022

Bratři! Ať se nikdo neklame! Domnívá-li se někdo z vás, že je moudrý, jak to chce tento svět, musí se napřed stát „pošetilým“. Jenom tak se stane moudrým. Moudrost totiž, jak ji chce tento svět, je v očích Božích pošetilost. Stojí přece v Písmu: `Bůh chytá moudré v jejich chytráctví', a dále: `Pán zná plány moudrých: nejsou k ničemu.' Proto ať se nikdo nechlubí lidmi. Všecko je přece vaše: Pavel, Apollos i Petr, svět, život i smrt, to, co už tady je, i to, co teprve přijde, všecko je vaše. Vy však patříte Kristu a Kristus Bohu.

Z prvního čtení    (1 Kor 3,18-23).

Pavel se opět vrací k úvahám nad dvěma slovy: „moudrý“ a „pošetilý“. Jeho pozornost se v předchozím průběhu listu soustředila na zavádějící  výrazy:pošetilost kázání, pošetilost kříže a pošetilost víry. Nyní učí, že naopak prostřednictvím víry patří hlasatelé i posluchači Božího slova Kristu a být hodni toho, že se budou nazývat „křesťané“. Patřit Krisu znamená mít k němu specifický vztah, který se zakládá na přijatém povolání, na slovu, jemuž učedník pozorně naslouchá, na daru milosti přijímaném s vděčností a pokorou. 

Z  evangelia (Lk 5,1-11 ): Jednou stál Ježíš u Genezaretského jezera, lidé se na něho tlačili, aby slyšeli Boží slovo. Tu spatřil u břehu stát dvě lodě. Rybáři z nich vystoupili a prali sítě. Vstoupil na jednu z těch lodí, která patřila Šimonovi, a požádal ho, aby trochu odrazil od břehu. Posadil se a z lodi učil zástupy. Když přestal mluvit, řekl Šimonovi: „Zajeď na hlubinu a spusťte sítě k lovení!“ Šimon mu odpověděl: „Mistře, celou noc jsme se lopotili, a nic jsme nechytili. Ale na tvé slovo spustím sítě.“ Když to udělali, zahrnuli veliké množství ryb, že se jim sítě téměř trhaly. Dali znamení společníkům v druhé lodi, aby jim přišli na pomoc, a ti přijeli. Naplnili obě lodě, až se potápěly. Když to Šimon Petr viděl, padl Ježíšovi k nohám a řekl: „Pane, odejdi ode mě: jsem člověk hříšný!“ Zmocnil se ho totiž úžas – a také všech jeho společníků – nad tím lovem ryb, které chytili; stejně i Zebedeových synů Jakuba a Jana, kteří byli Šimonovými druhy. Ježíš řekl Šimonovi: „Neboj se! Od nynějška budeš lovit lidi.“ Přirazili s loďmi k zemi, nechali všeho a šli za ním.

V Lukášově evangeliu si všímáme, jak došlo k povolání prvních učedníků a především povolání Petra. On projeví i při své práci jako zkušený rybář velikou důvěru v Ježíšovo slovo, a proto vykoná to, k čemu ho Ježíš vyzývá. Ježíš umí člověka zasáhnout několika slovy. Petr přestává být lovcem ryb a stává se rybářem lidí. Učedníci opouštějí kvůli Ježíšovi všechno a vydávají se spolu s ním na jeho putování. 

Odkaz  na    liturgické  texty z lekcionáře  kbohoslužbě  slova na čtvrtek 1.9.2022.

1. čtení:   1 Kor 3,18-23

Žalmy:  Žl 24,1-2.3-4ab.5-6,   odpověď: Hospodinu náleží země i to, co je na ní.

Evangelium: Lk 5,1-11

Zobrazeno 206×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio