Témata k nedělní a sváteční liturgii

UVIDÍTE NEBE OTEVŘENÉ A BOŽÍ ANDĚLY - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – SVÁTEK SV. BARTOLOMĚJE, APOŠTOLA - STŘEDA 24.8.2022

Anděl ke mně promluvil: „Pojď, ukážu ti nevěstu, choť Beránkovu!“ Anděl mě přenesl v duchu na velikou a vysokou horu a ukázal mi svaté město, Jeruzalém, jak sestupuje z nebe od Boha a září Boží vznešeností. Jiskřilo jako nejvzácnější kámen, jako křišťálově průhledný jaspis. Mělo silné a vysoké hradby s dvanácti branami, na nich dvanáct andělů a jména nadepsaná na nich jsou jména dvanácti izraelských kmenů. Tři brány ležely k východu, tři brány k severu, tři brány k jihu a tři brány k západu. Městské hradby mají dvanáct základních kamenů a na nich dvanáct jmen dvanácti Beránkových apoštolů.  Z prvního čtení    (Zj 21,9b-14).

V knize Zjevení apoštol Jan popisuje vidiny nebeského města, obklopeného hradbami, vystavěnými na  apoštolech ukřižovaného a vzkříšeného Krista, jakoby na živých drahocenných kamenech.  Ve městě sídlí  Bůh a jeho Syn – Beránek Boží. Oni jsou posvátným chrámem svatého města, do jehož otevřených bran budou směřovat zástupy věrných Božích dětí, aby zde slavili věčné společenství s Bohem.   

Z  evangelia (Jan 1,45-51): Filip potkal Natanaela a řekl mu: „Našli jsme toho, o kterém psal Mojžíš v Zákoně i proroci! Je to Ježíš, syn Josefův z Nazareta.“ Natanael mu namítl: „Může z Nazareta vzejít něco dobrého?“ Filip odpověděl: „Pojď a podívej se!“ Ježíš uviděl Natanaela, jak k němu přichází, a řekl o něm: „To je pravý Izraelita, v kterém není lsti.“ Natanael se ho zeptal: „Odkud mě znáš?“ Ježíš mu odpověděl: „Viděl jsem tě dříve, než tě Filip zavolal, když jsi byl pod fíkovníkem.“ Natanael mu na to řekl: „Mistře, ty jsi Boží syn, ty jsi král Izraele!“ Ježíš mu odpověděl: „Proto věříš, že jsem ti řekl: 'Viděl jsem tě pod fíkovníkem'? Uvidíš ještě větší věci.“ A dodal: „Amen, amen, pravím vám: Uvidíte nebe otevřené a Boží anděly vystupovat a sestupovat na Syna člověka.“

Jsme věřící křesťané, Měli  bychom předávat dobrou zprávu o Boží spásné lásce ve svém okolí. Může se to zdát příliš náročné, ale Filip v Janově evangeliu nám ukazuje, jak se to dá dělat. Setkání s Ježíšem na něj samého hluboce zapůsobilo a on jde a svůj objev sděluje svému příteli Natanaelovi. Nijak ho nepřesvědčuje, říká prostě: „Pojď a podívej se.“ Ten překonává své počáteční předsudky a přijímá Filipovo pozvání, aby šel a přesvědčil se sám. Ježíš vidí v Natanaelovi kvalitu. Ukazuje mu, že ho zná mnohem hlouběji, než by ho kdy napadlo. Vrhá se Ježíšovi k nohám a vyznává svou víru v něj. Dnes je svátek svatého Bartoloměje dříve jménem Natanael. Pozvání mezi dvanáct apoštolů muselo být pro Bartoloměje  něco velkého a náročného. A přece byl po třech letech putování s Ježíšem a po prožitku jeho utrpení, smrti a vzkříšení schopen plně se odevzdat šíření evangelia.

Odkaz  na  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova  na středu 24.8.2022 

1. čtení:   Zj 21,9b-14

Žalmy: Žl 145,10-11.12-13ab.17-18,  odpověď: Ať tvoji zbožní, Hospodine, vypravují o slávě tvé vznešené říše.

Evangelium:  Jan 1,45-51

 

Zobrazeno 331×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio