Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH TAK MILOVAL SVĚT, ŽE DAL SVÉHO JEDNOROZENÉHO SYNA, ABY ŽÁDNÝ, KDO V NĚHO VĚŘÍ, NEZAHYNUL, ALE MĚL ŽIVOT VĚČNÝ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – SVÁTEK POVÝŠENÍ SVATÉHO KŘÍŽE - STŘEDA 14.9.2022

Hebreové táhli směrem k Rákosovému moři a lid už omrzelo být stále na cestě. Lidé mluvili proti Bohu i Mojžíšovi: „Proč jste nás vyvedli z Egypta? Abychom umřeli tady na poušti? Není chléb ani voda. Už máme dost té hladové stravy.“ Hospodin poslal proto na lid jedovaté hady, jejichž uštknutí způsobilo smrt mnoha lidí z Izraele. Lidé přišli k Mojžíšovi a řekli: „Hřešili jsme, když jsme mluvili proti Hospodinu a proti tobě; modli se k Hospodinu, aby od nás odstranil hady.“ A Mojžíš se modlil za lid. Hospodin řekl Mojžíšovi: „Udělej si hada a vztyč ho na kůl; každý uštknutý, když se na něj podívá, zůstane naživu.“ Mojžíš zhotovil měděného hada, vztyčil ho na kůl, a když had někoho uštkl a ten pohlédl na měděného hada, zůstal naživu.Z prvního čtení (Nm 21,4-9).

Podle biblické zprávy  dal na příkaz Hospodina Mojžíš při cestě pouští z mědi  udělat a na kůl vztyčit hada. Lidé byli pohledem na něj zázračně ochráněni  před smrtí následkem uštknutí hadů skutečných.  Záštitu jim nezajistil ani vyrobený had, ani Mojžíš, ale víra v Boží moc, působící skrze Ducha Božího, kterého lidé Starého zákona z biblického vyprávění už dobře znali a jeho pomoc si v modlitbách vyprošovali.

Z  evangelia (Jan 3,13-17): Ježíš řekl Nikodémovi: „Nikdo nevystoupil do nebe kromě toho, který sestoupil z nebe, totiž Syn člověka. Jako Mojžíš vyvýšil na poušti hada, tak musí být vyvýšen Syn člověka, aby každý, kdo věří, měl skrze něho život věčný. Neboť tak Bůh miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Bůh přece neposlal svého Syna na svět, aby svět odsoudil, ale aby svět byl skrze něho spasen.“

Boží Duch, o němž jsme slyšeli, jak zachraňuje lid na poušti před uštknutím,  působí jako Duch Svatý v Ježíši. On nás chrání před smrtelnou otravou působenou hříchem svou vlastní obětí. Každý, kdo ve víře pohlédne na  kříž vyvýšeného Ježíše, každý, kdo pozná, že za své viny tam na kříži jednou provždy přinesl krvavou oběť Boží Syn, každý takový smí mít jistotu odpuštění hříchů a mít otevřené srdce pro působení Ducha svatého v sobě. Boží slovo, které se stalo tělem, přináší trvalou a dokonalou spásu pro celý svět, každému člověka.

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova nastředu 14.9.2022.

1. čtení: Nm 21,4b-9 (nebo Flp 2,6-11)

Žalmy:  Žl 78 , 1-2.34-35.36-37.38,  odpověď: Nezapomínejte na Boží skutky!

Evangelium: Jan 3,13-17

Zobrazeno 248×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio