Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDO POHRDÁ MNOU, POHRDÁ TÍM, KTERÝ MĚ POSLAL - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PAMÁTKA SV. JERONÝMA, KNĚZE A UČITELE CÍRKVE - PÁTEK 30.9.2022

Hospodin odpověděl Jobovi z hlubin bouře a řekl: „Dával jsi někdy rozkazy jitru, ukázal zoře místo, na němž má stát, aby uchopila okraje země? Ona mění zemi jak hlínu pod pečetí, jak oděv ji barví. Pronikl jsi až k pramenům moře, v jeho hlubinách jsi kráčel? Otevřely se ti brány smrti, uzřel jsi brány temnot? Díval ses na zemské dálavy? Pověz, znáš to všechno? Kde je cesta k příbytku světla, kdepak je místo temnot, abys je přenesl do jejich území nebo jim ukázal cestu tam, kde bydlí? Ty to víš, vždyť tenkrát ses narodil, tvých dnů je veliký počet!“ Job tedy odpověděl Hospodinu a řekl: „Ach, jsem příliš malý, co ti mám odpovědět? Na ústa si kladu ruku. Řekl jsem jedno slovo? Už nebudu pokračovat. Řekl jsem dvě? Nic už nepřipojím.“Z prvního čtení  (Job 38,1.12-21; 40,3-5).

Bůh Jobovi představuje složitost a rozlehlost stvoření. Ukazuje mu, že svět je nesmírným Božím projektem, který vzbuzuje úžas a podiv pro svou velkolepost a krásu. Otázky, se kterými se Bůh k Jobovi obrací, patří i každému z nás. Nelze chápat svět, zůstaneme-li uzavřeni v sobeckých propočtech člověka, který jej hodnotí pouze s ohledem na osobní užitečnost. Job zmateně mlkne. Vzdává se slov. Uznává, že v polemice s Bohem mluvil příliš a povrchně. Tím, že Job zůstal ve zkoušce pokorný a věrný Bohu, pronikl nakonec k jeho hlubokému tajemství. 

Z  evangelia (Lk 10,13-16 ):Ježíš řekl: „Běda tobě, Chorazine, běda tobě, Betsaido! Kdyby se staly v Tyru a Sidónu takové zázraky jako u vás, už dávno by se obrátili k pokání v žínici a v popelu. Ale Tyru a Sidónu se povede na soudu lehčeji než vám. A ty, Kafarnaum, budeš snad vyvýšeno až do nebe? Až do pekla klesneš! Kdo poslouchá vás, poslouchá mne, kdo pohrdá vámi, pohrdá mnou; kdo však pohrdá mnou, pohrdá tím, který mě poslal.“

V textu čtení dnešního Ježíš zdůrazňuje svoji nelibost nad tím, že občané některých izraelských měst, se v životě neřídí Božím slovem, které jim bylo hlásáno, a od víry v evangelium ustupují. Zatímco stará pohanská města  jako Tyrus a Sidón na tom u soudu budou podstatně lépe. Ježíš to pověděl jasně: „Kdo pohrdá mnou, pohrdá tím, který mě poslal“.

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na pátek 30.9.2022.

1. čtení: Job 38,1.12-21; 40,3-5

Žalmy:  Žl 139,1-3.7-8.9-10.13-14ab,  odpověď: Veď mě, Hospodine, cestou odvěkou!

Evangelium: Lk 10,13-16

Zobrazeno 225×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio