Témata k nedělní a sváteční liturgii

AŤ VE VÁS MOCNĚ ZESÍLÍ SKRZE DUCHA VNITŘNÍ ČLOVĚK, ABY KRISTUS VÍROU PŘEBÝVAL VE VAŠEM SRDCI - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ČTVRTEK 20.10.2022

Bratři! Klekám na kolena před Otcem, od něhož mají původ všecky rody na nebi i na zemi, a prosím ho: ať vám ze své bohaté božské slávy dá to, že ve vás mocně zesílí skrze jeho Ducha vnitřní člověk, aby Kristus vírou přebýval ve vašem srdci, abyste zakořeněni a upevněni v lásce byli schopni pochopit – jako všichni křesťané – celou tu šířku a délku, výšku i hloubku, poznat Kristovu lásku přesahující všechno poznání a dosáhnout plné míry Božích darů. Tomu pak, který má moc vykonat na nás věci nad pomyšlení nesmírně vznešenější, než my prosíme nebo chápeme, tomu buď sláva v církvi ve spojení s Kristem Ježíšem po všechna pokolení na věčné věky. Amen.Z prvního čtení(Ef 3,14-21).

Apoštol Pavel padá na kolena před Otcem a prosí ho, aby vnitřní život křesťanů v Efesu mocně posílil Duchem svatým. Pavel žádá, aby jejich víra byla věrohodná a silná, aby se Kristus zabydlel v jejich srdcích a aby proto mohla u nich vzrůstat příznačná a základní známka příslušnosti k Bohu – láska.    

Z  evangelia (Lk 12,49-53):Ježíš řekl svým učedníkům: „Oheň jsem přišel vrhnout na zem, a jak si přeji, aby už vzplanul! V křest mám být ponořen, a jak je mi úzko, než bude vykonán! Myslíte, že jsem přišel dát mír na zemi? Ne, říkám vám, ale rozdělení. Od nynějška totiž bude rozděleno pět lidí v jednom domě: tři proti dvěma a dva proti třem. Budou rozděleni otec proti synovi a syn proti otci, matka proti dceři a dcera proti matce, tchyně proti snaše a snacha proti tchyni.“

Rozšíření našeho srdce o bohatství lásky na rozměr odpovídající křesťanskému povolání  se neděje spontánně. K této plnosti člověk nedospívá bez duchovního zápasu. Má-li Ježíšův následovník otevřít své srdce a prostředí, v němž žije, Kristovu pokoji, který přesahuje všechno poznání, musí se odloučit od těch, kteří svým smýšlením a srdcem patří světu, tomu světu, který „má v moci zlý duch“ (1 Jan 5,19). Tedy všude tam, kde ještě vládne mamon, nebo jiná modla, bránící šíření Božího království, zdroje pokoje a lásky. 

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na čtvrtek 20.10.2022.

1. čtení: Ef 3,14-21

Žalmy: Žl 33,1-2.4-5.11-12.18-19,  odpověď: Země je plná Hospodinovy milosti.

Evangelium: Lk 12,49-53

Zobrazeno 192×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio