Témata k nedělní a sváteční liturgii

JEDEN PÁN, JEDNA VÍRA, JEDEN KŘEST. JEDEN BŮH A OTEC VŠECH, KTERÝ JE NADE VŠEMI, PRONIKÁ VŠECKY A JE VE VŠECH - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PÁTEK PO 29. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 21.10.2022

Bratři! Povzbuzuji vás já, vězněný pro Pána: Žijte způsobem hodným toho povolání, které jste dostali: buďte přitom všestranně pokorní, mírní a trpěliví; snášejte se navzájem v lásce a horlivě se snažte zachovávat jednotu ve smýšlení, spojeni poutem pokoje. Jen jedno je ono tajemné tělo, jen jeden Duch a stejně tak jen jedno vytoužené dobro, ke kterému jste byli povoláni. Jeden Pán, jedna víra, jeden křest. Jeden Bůh a Otec všech, který je nade všemi, proniká všecky a je ve všech. Z prvního čtení  (Ef 4,1-6). 

Pavel představuje v tomto listu sám sebe jako vězněného pro Pána, jehož autorita nevychází pouze z toho, že je apoštolem. Jeho výzva se vztahuje na každého křesťana. Bez ohledu na to, kam sociálně, politicky, nebo doby patří. Odpovídá tedy i na naše podmínky, na podmínky dneška. Pokora, mírnost, trpělivost a snášení se navzájem jsou zcela nezbytnými prvky na jejich cestě životem. Jsou doprovázení a sledovániDuchem svatým  v každém, ve všech a na každé úrovni, tedy na úrovni jednotlivce, společenství i církve.  Jednota Nejsvětější Trojice je základem a požadavkem jednoty viditelné a praktické, ke které musí směřovat křesťané kdekoli na světě a v kterékoli době. 

Z  evangelia (Lk 12,54-59):Ježíš řekl zástupům: „Když vidíte, že na západě vystupuje mrak, hned říkáte: `Přijde déšť' a bývá tomu tak. Když však vane vítr z jihu, říkáte: `Bude horko' a bývá. Pokrytci! Úkazy na zemi i na obloze umíte posoudit; jak to, že nedovedete posoudit tuto dobu? Proč sami od sebe nerozeznáte, co je správné? Když jdeš se svým protivníkem na úřad, udělej všechno, aby ses ještě cestou s ním vyrovnal. Jinak tě povleče k soudci, soudce tě odevzdá biřici a biřic tě uvrhne do vězení. Říkám ti: Nevyjdeš odtamtud, dokud nezaplatíš do posledního halíře!“

Ježíš s rozhodností vyčítá svým současníkům, že nechápou nejvýznamnější znamení své doby, jímž je on sám, poslaný Otcem, aby všechny spasil. Každému z nás je i dnes umožněno pochopit záměry Boha, který v každé době, především prostřednictvím církve a jejích svátostí, zpřítomňuje tajemství Ježíše s celým jeho spásonosným účinkem. Nejvýznamnějším znamením je nesporně stále Kristus se svým velikonočním tajemstvím. On mě spasí podle toho, jak pochopím znamení a jejich porovnáním s Božím slovem přinesu užitek v sobě a ve svém čase.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova  na pátek 21.10.2022.

1. čtení:  Ef 4,1-6

Žalmy: Žl 24,1-2.3-4ab.5-6 ,  odpověď: To je pokolení těch, kdo hledají tvou tvář, Hospodine!

Evangelium:  Lk 12,54-59

Zobrazeno 226×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio