Témata k nedělní a sváteční liturgii

JSME SPOJENI S KRISTEM. V NĚM SI NÁS BŮH VYVOLIL JEŠTĚ PŘED STVOŘENÍM SVĚTA - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ČTVRTEK PO 28. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 13.10.2022

Pavel, z vůle Boží apoštol Krista Ježíše, křesťanům v Efesu a věřícím v Kristu Ježíši: milost vám a pokoj od Boha, našeho Otce, a od Pána Ježíše Krista. Buď pochválen Bůh a Otec našeho Pána Ježíše Krista, on nás zahrnul z nebe rozmanitými duchovními dary, protože jsme spojeni s Kristem. Vždyť v něm si nás vyvolil ještě před stvořením světa, abychom byli před ním svatí a neposkvrnění v lásce; ze svého svobodného rozhodnutí nás předurčil, abychom byli přijati za jeho děti skrze Ježíše Krista. To proto, aby se vzdávala chvála jeho vznešené dobrotivosti, neboť skrze ni nás obdařil milostí ve svém milovaném Synu. V něm máme vykoupení skrze jeho krev, odpuštění hříchů pro jeho nesmírnou milost, kterou nám tak bohatě projevil s veškerou moudrostí a prozíravostí: seznámil nás totiž s tajemstvím své vůle, jak se mu to líbilo a jak si to napřed sám u sebe ustanovil, až se naplní čas pro dílo spásy: že sjednotí v Kristu vše, co je na nebi i na zemi.Z prvního čtení  (Ef 1,1-10).

List Efesanům, který nám ode dneška liturgie nabízí, byl určený různým církvím malé Asie, kde Pavel hlásal Krista. Po obvyklém pozdravu autor v chvalozpěvu dobrořečí Otci, který lidi zahrnul  přemírou svých darů. Bůh od věčnosti toužil umožnit svému stvoření, aby se podílelo na jeho božském životě.Chvalozpěv, pak velebí jeho nevýslovné milosrdenství, které necouvlo před hříchem člověka a znovu ho uvedlo do stavu synovství díky vykupitelskému dílu Krista, který svou krví dosáhl odpuštění hříchů. Bůh Otec dal Ježíše Krista za hlavu všemu tvorstvu, andělům, lidem. Tak vzniká v Kristu dokonalá jednota  veškerého stvoření. 

Z  evangelia (Lk 11,47-54): Pán řekl znalcům Zákona: „Běda vám! Stavíte náhrobky prorokům, a vaši předkové je zabíjeli. Tím tedy sami dosvědčujete a schvalujete činy svých předků, neboť oni je zabíjeli, a vy jim stavíte náhrobky. Proto také Boží moudrost řekla: Pošlu k nim proroky a apoštoly. Z nich některé budou zabíjet a pronásledovat, takže na tomto pokolení bude pomstěna krev všech proroků, prolévaná od založení světa, od krve Ábelovy až po krev Zachariáše, který byl zabit mezi oltářem a svatyní. Ano, říkám vám: Toto pokolení stihne pomsta. Běda vám, znalci Zákona! Odstranili jste klíč k poznání. Sami jste k němu nedošli, a těm, kdo k němu chtěli dojít, jste v tom bránili.“ Když odtamtud odcházel, učitelé Zákona a farizeové začali na něho zle dorážet a zahrnovat ho spoustou otázek. Přitom na něj číhali, aby ho mohli chytit za slovo.

Znalci Zákona za časů Ježíšových nebyli lepší než jejich Otcové. S hlubokou ironií Ježíš odhaluje jejich faleš. Ukazuje , jak jejich úcta k prorokům je pokrytecká. Jako dříve byli odmítáni a zabíjeni proroci, protože byli nepohodlní, tak je nyní odmítán také Ježíš, konečné Slovo Otce. Papež František vyjádřil nedávno v jednom ze svých kázání podobné rozhořčení: „Pokrytectví je jazykem ďáblovým. Je to jazyk zla, které do našich srdcí zasévá ďábel… Musíme se učit vnímat, co se děje v našem nitru, vidět v něm hřích, pokrytectví a zlo a vyznat to pokorně před Bohem.“

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na čtvrtek 13.10.2022.

1. čtení: Ef 1,1-10

Žalmy: Žl 98,1.2-3ab.3cd-4.5-6,  odpověď: Hospodin uvedl ve známost svou spásu.

Evangelium: Lk 11,47-54

Zobrazeno 167×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio