Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDO BY SE ROUHAL DUCHU SVATÉMU, TOMU ODPUŠTĚNO NEBUDE - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PAMÁTKA SV. TEREZIE OD JEŽÍŠE, PANNY A UČITELKY CÍRKVE - SOBOTA 15.10.2022

Bratři! Slyšel jsem, jak věříte v Pána Ježíše a jakou lásku projevujete všem křesťanům, a proto nepřestávám za vás děkovat, když na vás vzpomínám ve svých modlitbách, aby vám Bůh našeho Pána Ježíše Krista, Otec slávy, udělil dar moudře věci chápat a jejich smysl odhalovat, takže budete moci mít o něm správné poznání. On ať osvítí vaše srdce, abyste pochopili, jaká je naděje těch, které povolal, jaké poklady slávy skrývá křesťanům jeho dědictví a jak se ukazuje na nás, na věřících, jeho nesmírně velká moc působením jeho všemohoucnosti. Ta se už projevila, když Krista vzkřísil z mrtvých a posadil ho po své pravici v nebi: vysoko nad všechna knížata, mocnosti, síly, panstva a jak jen se ještě jmenují všechny hodnosti, a to nejen v tomto věku, ale i v budoucím. Ano, `všechno podřídil pod jeho nohy'. A jeho dal jako svrchovanou hlavu církvi: ona je jeho tělem, plností toho, který naprosto všechno ovládá.  Z prvního čtení  (Ef 1,15-23). 

Apoštol Pavel se raduje, poněvadž si uvědomuje, že jeho úsilí při šíření evangelia  v krajích kde působil, zanechalo své plody. Že zdejší křesťané se již podílejí na nádherném dědictví, které Kristus získal a které je vidět už teď v milosrdné lásce působící v jejich církevních společenstvích. A tím, kdo zážitek této lásky umožňuje křesťanům vnímat je Duch svatý. Vrcholem tohoto milostného poznání je, že člověk ví, že je milován a kým je milován. Cítí sílu spásonosné Boží činnosti, která v něm působí, a co již vykonala v Kristu, když ho vzkřísila a podřídila mu všechny bytosti. Kristovi jako hlavě  je podřízena především církev, která od svého Pána dostává život. 

Z  evangelia (Lk 12,8-12 ):Ježíš řekl svým učedníkům: „Ke každému, kdo se ke mně přizná před lidmi, i Syn člověka se přizná před Božími anděly. Kdo však mě před lidmi zapře, bude zapřen před Božími anděly. Každému, kdo řekne slovo proti Synu člověka, bude odpuštěno; kdo by se však rouhal Duchu Svatému, tomu odpuštěno nebude. Až vás budou předvádět do synagog na soud, před úřady a vrchnosti, nedělejte si starosti, jak a čím byste se hájili nebo co byste měli říci. V tu chvíli vás totiž Duch Svatý poučí, co je třeba říci.“

List Efesanům a Lukášovo evangelium dnes obracejí naši pozornost k nenahraditelné „roli“ Ducha svatého. Je to asi „nejskrytější“ osoba Nejsvětější Trojice, ale ve spojení s Otcem a Synem trvale působí v církvi a ve světě. Tím, že je Láskou, kterou se navzájem miluje Otec a Syn a tím, že přebývá v duších, které ho přijímají, předává jim znalost lásky, kterou sám je. Duch ovšem vše sdělujev míře, v níž nachází důvěřivé přijetí. Člověk totiž chápe věci Ducha, jenom je-li ochoten s nimi souhlasit. 

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na sobotu 15.10.2022.

1. čtení:  Ef 1,15-23

Žalmy:  Žl 8,2-3a.4-5.6-7,  odpověď: Svému Synu dals vládnout nad dílem svých rukou.

Evangelium: Lk 12,8-12

Zobrazeno 218×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio