Témata k nedělní a sváteční liturgii

MNOHO PROROKŮ A KRÁLŮ TOUŽILO VIDĚT, CO VIDÍTE VY, ALE NEVIDĚLI, A SLYŠET, CO SLYŠÍTE VY, ALE NESLYŠELI - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PAMÁTKA SV. TEREZIE OD DÍTĚTE JEŽÍŠE, PANNY A UČITELKY CÍRKVE - SOBOTA 1.10.2022

1. 10. 2022 0:09
Rubrika: Slovo na den

Job odpověděl Hospodinu a řekl: „Vím, že zmůžeš všechno, že ti není nemožný žádný záměr. Kdo by mohl neznalostí zatemňovat prozřetelnost? Přesto jsem mluvil o věcech, jimž nerozumím, vyšších než já, které nemohu chápat. Zvěděl jsem o tobě jen podle doslechu, ale nyní tě zří moje oči. Proto odvolávám a projevuji lítost v popelu a v prachu.“ A Hospodin požehnal Jobovi nakonec víc než dříve, neboť měl čtrnáct tisíc kusů bravu, šest tisíc velbloudů, tisíc párů skotu a tisíc oslic. Měl pak ještě sedm synů a tři dcery. V celém kraji nebylo krásnějších žen nad Jobovy dcery. Otec jim dal podíl na dědictví s jejich bratry. Potom žil Job ještě sto čtyřicet let a viděl své děti a vnuky, čtyři pokolení. I zemřel Job jako stařec ve vysokém věku.Z prvního čtení  (Job 42,1-3.5-6.12-16).

Po  svém nedávném obdivném pohledu na Boží stvoření a jeho divy se dnes Job Bohu opět přiznává ke své nedokonalosti a malosti. Nejen připouští zmatek ve své mysli, ale vyznává Boží moudrost a všemohoucnost. Odvolává všechna svá obvinění, která předtím vůči Bohu vznesl. Prošel zkušeností , která patří v životě k těm nejhorším.Pochopil, že Bůh se ukrývá, aby se dal hledat a aby ho bylo možné najít. Job dozrál. Dospěl k poznání člověka, který se k Bohu přiblížil. Ačkoliv se zpočátku při svém utrpení cítil odmítnutý, přece jen se nevzdá, hledá dále a vyznává Bohu svou věrnost. A Hospodin mu požehnal. 

Z  evangelia (Lk 10,17-24 ): Dvaasedmdesát učedníků se vrátilo a s radostí řekli: „Pane, dokonce i zlí duchové se nám podrobují ve tvém jménu!“ Odpověděl jim: „Viděl jsem satana padnout jako blesk z nebe. Dal jsem vám moc šlapat na hady, štíry a přemáhat všechnu nepřítelovu sílu a vůbec nic vám nebude moci uškodit. Ale radujte se ani ne tak z toho, že se vám podrobují duchové, spíše se radujte, že vaše jména jsou zapsána v nebi.“ V té chvíli zajásal v Duchu Svatém a řekl: „Velebím tě, Otče, Pane nebe a země, že když jsi tyto věci ukryl před moudrými a chytrými, odhalil jsi je maličkým; ano, Otče, tak se ti zalíbilo! Všechno je mi dáno od mého Otce. A nikdo neví, kdo je Syn, jen Otec, ani kdo je Otec, jen Syn a ten, komu to chce Syn zjevit.“ Když byli sami, obrátil se k svým učedníkům těmito slovy: „Blahoslavené oči, které vidí, co vy vidíte! Říkám vám: Mnoho proroků a králů toužilo vidět, co vidíte vy, ale neviděli, a slyšet, co slyšíte vy, ale neslyšeli.“

Desítky učedníků se radují z návratu ze své první plodné mise. Ježíš se raduje s nimi, ale varuje je, aby se neradovali z vlastní duchovní síly, ale z toho, že dostali dar Ducha svatého. Lukáš zdůrazňuje roli Ducha svatého v misijním životě společenství a církve. Dar Ducha svatého je však individuální: „vaše jména jsou zapsána v nebi“.Ježíšovi se potvrzuje, že Bůh působí mezi „maličkými“, mezi dětmi, které lépe chápou, co se skrze něj děje, než lidé chytří a učení.Proč jsou „tyto věci“ – základní pravdy víry – zjeveny pouze „maličkým“? Možná proto, že ve své závislosti a potřebách jsou ochotní přijímat a být živeni. Takzvaní „moudří a chytří“ nepociťují nouzi, jsou pyšní a domnívají se, že si vystačí sami.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na sobotu 1.10.2022.

1. čtení: Job 42,1-3.5-6.12-16

Žalmy:  Žl 119,66.71.75.91.125.130,  odpověď: Jasnou tvář ukaž svému služebníku, Hospodine!

Evangelium: Lk 10,17-24

Zobrazeno 189×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio