Témata k nedělní a sváteční liturgii

PROTOŽE DUCH JE NAŠÍM ŽIVOTEM, PODLE DUCHA TAKÉ JEDNEJME - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – STŘEDA PO 28. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 12.10.2022

Bratři! Jestliže se však necháváte vést Duchem, nejste už pod Zákonem. K jakým skutkům vede tělo, je všeobecně známo. Je to: smilstvo, nečistota, chlípnost, modloslužba, čarodějnictví, nepřátelství, sváry, žárlivost, hněvy, ctižádost, nesvornost, stranictví, závist, opilství, hýření a jiné takové věci. Řekl jsem vám to už dříve a říkám to ještě jednou: lidé, kteří takovéto věci dělají, nebudou mít podíl v Božím království. Ale ovocem Ducha je láska, radost, pokoj, shovívavost, vlídnost, dobrota, věrnost, tichost, zdrženlivost. Proti takovým věcem se nestaví žádný zákon. Ti, kdo náležejí Kristu Ježíši, ukřižovali svoje tělo i s jeho vášněmi a žádostmi. Protože Duch je naším životem, podle Ducha také jednejme!Z prvního čtení(Gal 5,18-25).

I v dnešním úryvku z listu Pavel pokračuje ve své výzvě ke Galaťanům, aby zakotvili svůj život v pravé svobodě, k níž byli povoláni. Vyzývá je, aby se znovu projevili jako Boží děti, dali se vést Duchem, kráčeli podle jeho přání a kráčeli po jeho cestě svobody a lásky. Pod vedením Ducha svatého se spolehlivě stanou novým stvořením, novými lidmi, znovuzrozenými v Kristu, kteří už nepodléhají onomu zákonu , který neumí zabránit skutkům těla.

Z  evangelia (Lk 11,42-46)Pán řekl: „Běda vám, farizeové! Odvádíte desátky z máty, z routy a z každé zeleniny, ale nedbáte na spravedlnost a lásku k Bohu. Tohle jste měli dělat, a tamto nezanedbávat. Běda vám, farizeové! Máte rádi přední sedadla v synagogách, a když vás lidé pozdravují na ulicích. Běda vám! Jste jako neznatelné hroby, a lidé, kteří přes ně chodí, to nevědí.“ Jeden ze znalců Zákona mu na to řekl: „Mistře, když takhle mluvíš, urážíš i nás!“ On odpověděl: „Běda i vám, znalcům Zákona! Uvalujete na lidi břemena, která sotva mohou unést, a sami se těchto břemen nedotknete ani jedním prstem.“

Ježíš opět ostře kritizuje ty, kdo se upínají na vnější předpisy a obřady a zanedbávají mnohem důležitější rozměry života, jako jsou spravedlnost a láska k Bohu a k bližnímu.Je zřejmé, že Ježíš už neklade výzvy „v rukavičkách“. Zdá se, že už toho má dost. Už dost dlouho pozoroval pokryteckou náboženskou nadřazenost farizeů a zákoníků . Stali se překážkou pro vstup Božího království do života lidí. Jejich zaměření na malicherné rituály a čistotu je naplňuje pýchou a arogancí. Myslí si, že jsou lepší než obyčejní lidé. Ve skutečnosti je jejich situace mnohem horší. Vzdálili se od Boha. A Ježíš je volá k rozumu.

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na středu 12.10.2022.

1. čtení: Gal 5,18-25

Žalmy: Žl 1,1-2.3.4+6 ,  odpověď: Kdo tě následuje, Pane, bude mít světlo života.

Evangelium: Lk 11,42-46

Zobrazeno 199×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio