Témata k nedělní a sváteční liturgii

SKRZE KRISTA JSME SE STALI BOŽÍM MAJETKEM. DUCH JE ZÁRUKOU, ŽE NÁM JEDNOU PŘIPADNE DĚDICTVÍ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PÁTEK PO 28. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 14.10.2022

Bratři! Skrze Krista jsme se stali Božím majetkem, jak jsme k tomu byli předem určeni úradkem toho, který vše působí podle rozhodnutí své vůle. Tak máme sloužit k tomu, aby se šířila chvála o jeho božské velebnosti, my, kteří jsme už dříve kladli své naděje do Mesiáše. Skrze něho se dostalo i vám potvrzení od slíbeného Ducha Svatého, když jste přijali slovo pravdy, radostnou zvěst o své spáse, a když jste v něho uvěřili. Duch je zárukou, že nám jednou připadne dědictví. Tak se dovrší naše vykoupení, protože si nás Bůh získal jako svůj majetek, abychom sloužili ke chvále jeho božské velebnosti.  Z prvního čtení  (Ef 1,11-14).

Tyto verše jsou ze závěrečné části velkého chvalozpěvu na Boží plán spásy prostřednictvím oběti Ježíše Krista. Jsme předurčeni ke spáse v tom smyslu, že nás Bůh v Ježíši Kristu vykoupil a učinil nás jeho dědici. Jsme tedy všichni spaseni, ale protože jsme svobodní, můžeme toto dědictví odmítnout, a tudíž spásu nepřijmout. Účinnost Boží vůle spasit nás se ovšem jasně projevuje pokaždé, kdy je naše víra s pomocí Ducha svatého ochotna ji přijmout. 

Z  evangelia (Lk 12,1-7): Kolem Ježíše se shromáždilo tak obrovské množství lidí, že se div neušlapali. Začal mluvit nejprve ke svým učedníkům: „Varujte se farizejského kvasu, to znamená pokrytectví! Nic není zahaleného, že by to nebylo odhaleno, a nic skrytého, že by to nebylo poznáno. Proto všechno, co jste řekli ve tmě, bude slyšet na světle, a co jste pošeptali do ucha za zavřenými dveřmi, bude rozhlášeno ze střech. Říkám vám, moji přátelé: Nebojte se těch, kdo zabíjejí tělo, ale potom už nemají, co by ještě udělali. Ukážu vám, koho se máte bát: Bojte se toho, který když usmrtí, má moc uvrhnout do pekla. Ano, říkám vám: toho se bojte! Copak se neprodává pět vrabců za dva halíře? A ani jediný z nich není u Boha zapomenut. U vás však jsou spočítány i všechny vlasy na hlavě. Nebojte se! Máte větší cenu než všichni vrabci!

Komunity prvních křesťanů jsou ohroženy pronásledováním a šířením nepravých nauk. Vzniká tedy problém s vytrvalostí a věrností evangeliu. Lukáš tomuto problému čelí povzbuzováním křesťanů k věrohodným a jasným postojům, tím, že nabízí slova útěchy a vyzývá je k důvěře v Boha. Křesťané jsou vybízeni, aby se nechovali jako farizeové, nýbrž aby otevřeně a bez obav vyznávali svou víru. 

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na pátek 14.10.2022.

1. čtení:  Ef 1,11-14 

Žalmy: 33,1-2.4-5.12-13,  odpověď: Blaze lidu, který si Hospodin vyvolil za svůj majetek.

Evangelium: Lk 12,1-7

Zobrazeno 157×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio