Témata k nedělní a sváteční liturgii

VŠICHNI MĚ OPUSTILI JEDINÝ LUKÁŠ JE TU SE MNOU - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – SVÁTEK SV. LUKÁŠE, EVANGELISTY – ÚTERÝ 18.10.2022

Chvátej, abys ke mně brzo přijel, protože Démas mě opustil – zamiloval si tento svět – a odešel do Soluně. Jediný Lukáš je tu se mnou. Vezmi s sebou také Marka, velmi dobře by mi mohl posloužit. Až půjdeš, vezmi s sebou můj plášť, který zůstal v Troadě u Karpa, také knihy a hlavně pergameny. Kovář Alexandr mi způsobil mnoho zlého. Pán mu odplatí podle jeho skutků. I ty se měj před ním na pozoru, protože se postavil našemu kázání naprosto nepřátelsky. Při mé první obhajobě nikdo se mě nezastal, všichni mě opustili. Kéž je jim to odpuštěno! Avšak Pán stál při mně a dal mi sílu, abych plně hlásal evangelium a aby ho slyšeli lidé ze všech národů.Z prvního čtení  (2 Tim 4,9-17b). Ježíšův současník evangelista sv. Lukáš, jehož svátek dnes slavíme , byl spolupracovník a věrný průvodce sv. Pavla na jeho apoštolských cestách. Doprovázel ho   na jeho druhé i třetí misijní cestě a spolu putovali do Jeruzaléma. Nakonec byl  Lukáš věrným průvodcem zajatého Pavla i na cestě do Říma. Byl se svatým Pavlem během většiny jeho prvního uvěznění v Římě, byl spolupracovníkem sv. Pavla i v tom, že pečoval o jeho zdraví jako jeho osobní lékař. Pavel svědčí o tom, že Lukáš zůstal u něj i na konci druhého římského uvěznění.„Pozdravuje vás milovaný lékař Lukáš,“ napsal apoštol Pavel také Koloským (srov. Koloským 4, 14). Jedno z Pavlova svědectví o Lukášově oddanosti a věrnosti vyslechneme i z  dnešního čtení. Svatý apoštol Lukáš napsal jedno Evangelium a Skutky Apoštolů, které věnoval Theofilovi. Bylo mu 84 let, když přijal v řeckých Thébách mučednickou smrt.Část jeho svatých ostatků (lebka) byly přivezeny do českých zemí Karlem IV. a jsou součástí Svatovítského pokladu v Praze.

Z  evangelia (Lk 10,1-9): Pán ustanovil ještě jiných dvaasedmdesát učedníků, poslal je před sebou po dvou do všech měst a míst, kam chtěl sám přijít, a řekl jim: „Žeň je sice hojná, ale dělníků málo. Proste proto Pána žně, aby poslal dělníky na svou žeň. Jděte! Posílám vás jako ovce mezi vlky. Nenoste měšec, ani mošnu, ani opánky. S nikým se cestou nepozdravujte. Když někde vejdete do domu, napřed řekněte: ‘Pokoj tomuto domu!’ Bude-li tam člověk hodný pokoje, spočine na něm váš pokoj, jinak se vrátí k vám. V tom domě zůstaňte a jezte a pijte, co vám dají, protože dělník má právo na svou mzdu. Nepřecházejte z domu do domu! Když přijdete do některého města a přijmou vás tam, jezte, co vám předloží, uzdravujte tamější nemocné a říkejte jim: ‘Přiblížilo se k vám Boží království!’“ 

Svatý apoštol a evangelista Lukáš, který měl řecké kořeny, byl zručným doktorem a zároveň byl i dobrý malíř. První Lukáš byl pohan a pak přijal židovskou víru. Při veřejném kázání Ježíše Krista se Lukáš ujal křesťanství. Při poslechu kázání Ježíše Krista se stal Lukáš následovníkem Ježíše. Pán ustanovil  Lukáše jako jednoho ze sedmdesáti dvou apoštolů a poslal ho kázat do světa o blížícím se Božím království. Lukáš se stal poté, co se obrátil ke Kristu, pomocníkem apoštola Pavla. Byl prvotřídním apoštolem. 

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na úterý 18.10.2022.

1. čtení:   2 Tim 4,9-17b

Žalmy: Žl 145,10-11.12-12ab.17-18 , odpověď: Ať tvoji zbožní, Hospodine, vypravují o slávě tvé vznešené říše. 

Evangelium: Lk 10,1-9

Zobrazeno 238×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio