Témata k nedělní a sváteční liturgii

LIDÉ UVIDÍ SYNA ČLOVĚKA PŘICHÁZET S VELIKOU MOCÍ A SLÁVOU - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PAMÁTKA SV. ONDŘEJE DŨNG LạCA, KNĚZE, A DRUHŮ, MUČEDNÍKŮ - ČTVRTEK 24.11.2022

Já, Jan, viděl jsem anděla sestupovat z nebe; měl velikou moc a země byla ozářena jeho jasem. Z plné síly zavolal: „Padl, padl ten veliký Babylón! Změnil se v obydlí démonů, v brloh kdejakého nečistého ducha, v brloh kdejakého nečistého a odporného ptáka. Tu jeden silný anděl zvedl kámen podobný velkému žernovu a hodil ho do moře se slovy: „Se stejnou prudkostí bude svrženo velké město Babylón, že po něm nezůstane stopa. Hlas harfeníků, pěvců, pištců a trubačů se už v tobě neozve. Žádný mistr jakéhokoli řemesla se už v tobě neukáže. Klepání mlýna už v tobě nezazní. Světlo lampy už v tobě nezazáří. Hlas ženicha a nevěsty se už v tobě neuslyší. Neboť tvoji velkoobchodníci byli velmoži na zemi a tvými kouzly byly svedeny všechny národy. Potom jsem uslyšel jakoby mocný hlas velkého zástupu v nebi: „Aleluja! Vítězství, sláva a moc našemu Bohu, neboť jeho soudy jsou pravdivé a spravedlivé: vykonal soud nad tou velkou nevěstkou, jež svým smilstvem kazila zemi, a pomstil krev svých služebníků, která lpěla na jejích rukou!“ Pak znovu opakovali: „Aleluja! Dým z něho stoupá na věčné věky!“ A dále mi řekl: „Zapiš to: Blaze těm, kdo jsou pozváni k Beránkově svatební hostině!“

Z prvního čtení  (Zj 18,1-2.21-23; 19,1-3.9a ).

Jan ohlašuje konec Babylonie, symbolu mocností protivících se Božímu království. Kromě zvolání anděla, které je vítězným voláním nad pádem této zkažené civilizace, objevuje se druhý hlas. Je to mocný hlas zástupu, provolávajícího slávu Bohu. Aleluja vyjadřuje vítězství Boha nad jeho protivníky. Závěrečným dobře známým symbolem této vítězné  radosti je „svatební hostina“, kterou Beránek pořádá pro všechny pozvané. Vyzývá nás, abychom ve víře a naději měli účast na velikém plánu spásy Boha – našeho Spasitele. 

evangelia (Lk 21,20-28): Ježíš řekl svým učedníkům: „Až uvidíte Jeruzalém obklíčený vojskem, pak vězte, že je blízko jeho zpustošení. Tehdy ti, kdo budou v Judsku, ať utečou do hor; kdo budou v Jeruzalémě, ať z něho odejdou; kdo budou na venkově, ať do města nevcházejí, protože to jsou dny odplaty, kdy se naplní všechno, co je psáno. Běda ženám, které budou v těch dnech těhotné nebo budou kojit! Přijde totiž velká pohroma na tuto zemi a Boží trest na tento lid: padnou ostřím meče, budou odváděni jako zajatci mezi všechny národy; po Jeruzalémě budou šlapat pohané, dokud se čas pohanů nenaplní. Budou znamení na slunci, na měsíci i na hvězdách, na zemi úzkost národů, bezradných nad hukotem a příbojem moře; lidé budou zmírat strachem a očekáváním toho, co přijde na celý svět, neboť hvězdný svět se zachvěje. A tehdy lidé uvidí Syna člověka přicházet v oblaku s velikou mocí a slávou. Až to začne, vzpřimte se a zdvihněte hlavu, protože se blíží vaše vykoupení.

Dnešní text je směsicí předzvěsti hrozného zničení Jeruzaléma a znamení, která jakoby oznamovala konec světa. Navzdory těmto událostem nám vidina Kristova druhého příchodu dává naději na vykoupení. Jeho druhý příchod bude ohlášen podivnými kosmickými událostmi. Ty způsobí hrůzu a zmatek mezi národy po celém světě. Věřící však nemusejí mít strach. Skutečně „se napřímí a zvednou hlavy“, protože Kristův příchod je poslední fází jejich vykoupení a osvobození.  Stále si musíme připomínat – že jsme závislí na Boží vůli a na Božích plánech. Proto stůjme zpříma a zvedněme hlavu. Blíží se naše vykoupení. Ježíš nás ujišťuje, že přijde znovu „v moci a slávě“. Pro spravedlivé to nebude důvod ke strachu, ale k radosti z vykoupení z moci zla.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na čtvrtek  24.11.2022.

1. čtení: Zj 18,1-2.21-23; 19,1-3.9a

Žalmy: 100,2.3.4.5 ,  odpověď: Blaze těm, kdo jsou pozváni k Beránkově svatební hostině.

Evangelium: Lk 21,20-28 

Zobrazeno 211×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio