Témata k nedělní a sváteční liturgii

MUSÍŠ PROROKOVAT PROTI MNOHA LIDEM, NÁRODŮM, JAZYKŮM A KRÁLŮM - Z BOHOSLUŽBY SLOVA PÁTEK PO 33. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 18.11.2022

Hlas z nebe, který jsem já, Jan, už slyšel, zase na mě promluvil: „Jdi, vezmi ten rozvinutý svitek z ruky anděla stojícího na moři a na zemi!“ Odešel jsem tedy k andělovi a požádal ho, aby mi ten malý svitek dal. Odpověděl mi: „Vezmi ho a spolkni! Způsobí ti v břiše hořko, ale v ústech se ti bude sladce rozplývat jako med.“ Vzal jsem ten malý svitek z andělovy ruky a spolkl ho. V ústech se mi sladce rozplýval jako med, ale když jsem ho spolkl, zhořklo mi to v břiše. Pak mi bylo řečeno: „Znovu musíš prorokovat proti mnoha lidem, národům, jazykům a králům.“ Z prvního čtení  (Zj 10,8-11 ).

Autor knihy Zjevení Jan  po uposlechnutí nebeské  výzvy je  přibrán mezi proroky. Jako sladce chutnající sousto po jeho přijetí  ho Boží slovo  skryté ve svitku Písma přiměje příkaz splnit. Boží slovo si přeje být hlasem pronikajícím ke každému z nás. Oslovuje nás a činí nás zodpovědné mu naslouchat a být jeho aktivními svědky. Symboly sladkosti v ústech a hořkosti v břiše to jasně naznačují.

evangelia  (Lk 19,45-48):  Když Ježíš vešel do chrámu, začal vyhánět prodavače a řekl jim: „Je psáno: `Můj dům má být domem modlitby', ale vy jste z něho udělali lupičské doupě.“ Každý den učil v chrámě. Velekněží a učitelé Zákona i přední muži z lidu usilovali o to, aby ho zahubili, ale nevěděli, jak to provést, protože všechen lid na něm visel a rád mu naslouchal.

Ježíš je příkladem pravého proroka. Mluví jako Boží posel a je Božím Synem. Vystupuje proti všemu, co odporuje pravdě, lásce a spravedlnosti a tím na sebe soustřeďuje hněv a nepřátelství mocných. Církev je povolána ke stejnému svědectví, což jí přináší podporu i nepřátelství. To nás nemá překvapovat ani před tím nemáme utíkat. Vždy máme hovořit pravdu v lásce. A Bůh se postará o zbytek. Protože nakonec pravda, láska a spravedlnost zvítězí.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pátek 18.11.2022.

1. čtení: Zj 10,8-11

Žalmy: Žl 119,14.24.72.103.111.131,  odpověď: Jak sladké jsou na mém patru tvé výroky, Hospodine!

Evangelium: Lk 19,45-48

 

Zobrazeno 218×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio