Témata k nedělní a sváteční liturgii

VZPOMEŇ SI NA NAUKU, KTEROU JSI PŘIJAL A SLYŠEL; ZACHOVÁVEJ JI A ZMĚŇ SE - Z BOHOSLUŽBY SLOVA ÚTERÝ PO 33. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 15.11.2022

Já, Jan, uslyšel jsem Pána, jak mi říká: „Andělovi církevní obce v Sardech napiš: Toto praví ten, který má sedm Božích duchů a sedm hvězd: Znám tvé skutky; máš jméno, jako bys žil, ale jsi mrtvý. Probuď se a utvrď zbytek, který je už na umření. Shledal jsem totiž, že tvoje skutky nejsou dokonalé před mým Bohem. Nuže, vzpomeň si na nauku, kterou jsi přijal a slyšel; zachovávej  ji a změň se! Neprobudíš-li se však, přijdu jako zloděj, a ty nebudeš vědět, v kterou hodinu na tebe přijdu. Přesto však máš v Sardech několik lidí, kteří si šaty neposkvrnili; ti budou se mnou chodit v bílých šatech, protože jsou toho hodni. Kdo zvítězí, bude tedy oblečen do bílého; jeho jméno nevymažu z knihy života, ale budu se k němu znát před svým Otcem a jeho anděly. Kdo má ucho, ať poslouchá, co říká Duch církevním obcím. Andělovi církevní obce v Laodiceji napiš: Toto praví Amen, svědek spolehlivý a věrný, začátek Božího stvoření. Znám tvé skutky: nejsi ani studený, ani horký. Kéž bys byl studený nebo horký! Takto však, protože jsi vlažný, ani horký, ani studený, vyplivnu tě z úst. Jestliže řekneš: `Jsem bohatý, mám všeho dost, nic nepotřebuji' a nevíš, že jsi ubohý, politováníhodný, chudý, slepý a nahý, pak ti radím, kup si ode mě zlato v ohni pročištěné, abys zbohatl; bílé šaty, aby ses oblékl a neukazovala se tvá ošklivá nahota; mast, aby sis pomazal oči a zase viděl. Já kárám a trestám všecky ty, které miluji. Buď tedy horlivý a dej se na pokání. Hle, stojím u dveří a klepu. Kdo uslyší můj hlas a otevře dveře, k tomu vejdu a budu jíst u něho a on u mě. Kdo zvítězí, toho vezmu k sobě na svůj trůn, jak i já jsem zvítězil a usedl se svým Otcem na jeho trůně. Kdo má ucho, ať poslouchá, co říká Duch církevním obcím.“  Z prvního čtení  (Zj 3,1-6.14-22).

Z listů, které Jan posílá sedmi církvím, lze zjistit různé typy společenství věřících. Některá společenství jsou duchovně mrtvá, jiná jsou pouze vlažná, dalším pak hrozí, že pozbudou cit pro nové věci, které víra v Krista přináší, jiné pak  se uzavírají do svých nepravých jistot. Jsou to všechno situace, které se po staletí neustále opakovaly, a nikdo nesmí předstírat, že se ho to osobně netýká. Apoštol však při veškeré kritice neopomine  vyzdvihnout odměnu, která je vyhrazena těm, kteří budou  Kristem jako Ježíš uznáni za „vítěze“.

evangelia  (Lk 19,1-10  ):  Ježíš vešel do Jericha a procházel jím. Byl tam jistý člověk, jmenoval se Zacheus. Byl to vrchní celník, velmi bohatý. Rád by uviděl Ježíše, jak vypadá, ale nemohl, protože tam bylo plno lidí a on byl malé postavy. Běžel napřed a vylezl na fíkovník, aby ho viděl, protože tudy měl procházet. Když Ježíš přišel k tomu místu, podíval se nahoru a řekl mu: „Zachee, pojď rychle dolů: dnes musím zůstat v tvém domě.“ On rychle slezl dolů a s radostí ho přijal. Všichni, jakmile to uviděli, reptali a říkali: „Vešel jako host k hříšníkovi!“ Zacheus se zastavil a řekl Pánu: „Polovici svého majetku, Pane, dám chudým, a jestli jsem někoho o něco ošidil, nahradím mu to čtyřnásobně!“ Ježíš mu řekl: „Dnes přišla do tohoto domu spása. Vždyť i on je potomek Abrahámův. Syn člověka přišel hledat a zachránit, co zahynulo.“

V Lukášově evangeliu na příběhu celníka Zachea poznáme, že Bůh poslal svého Syna mezi hříšný lid jako posla spásy, aby ukázal, že lze žít i těžkému hříšníkovi  v harmonii s Bohem. Ježíš  „přišel hledat a zachránit, co zahynulo.“ Každému je nabídnuta možnost spatřit ho, setkat se s ním a poznat ho takového, jaký opravdu je.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na úterý 15.11.2022.

1. čtení: Zj 3,1-6.14-22

Žalmy: Žl 15,2-3ab.3cd-4ab.5,  odpověď: Kdo zvítězí, toho vezmu k sobě na svůj trůn.

Evangelium: Lk 19,1-10

Zobrazeno 156×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio