Témata k nedělní a sváteční liturgii

ŽIJTE V LÁSCE! - Z BOHOSLUŽBY SLOVA PAMÁTKA SV. MARTINA, BISKUPA - PÁTEK 11.11.2022

Vyvolená paní, měl jsem velikou radost, když jsem našel mezi tvými dětmi takové, které žijí v pravdě, jak nám to Otec nařídil. A nyní tě, paní, prosím – to ti píšu ne jako přikázání nové, ale jako to, které jsme měli od začátku – milujme se navzájem! Láska záleží v tom, že žijeme podle jeho přikázání. A přikázání, jak jste slyšeli od začátku, je toto: Žijte v lásce! Mnoho svůdců se objevilo ve světě, kteří nevyznávají Ježíše jako Mesiáše, jenž přišel v těle. Jsou to svůdci a antikristi. Dejte si pozor, abyste nepřišli o plody naší práce, ale abyste dostali plnou odměnu. Kdo jde dál a nezůstává v Kristově učení, nemá Boha. Kdo v tom učení zůstává, má Otce i Syna. Z prvního čtení  (2 Jan 4-9 ).

Skutky lásky, zázračná uzdravení, exorcismy, evangelizace venkova, obrana pravého učení proti bludům a pověrám, to vše zaměstnávalo i svatého Martina, jehož památku dnes slavíme. Také se setkával s překážkami a pokořováním, ale vytrvale, trpělivě a moudře sledoval své záměry. Ve své biskupské službě dával stále příklad života modlitby, pokání a askeze. Odhaloval každou touhu po moci a privilegiích. U nás chápeme svátek 11. listopad jako počátek zimy - „Svatý Martin přijíždí na bílém koni.“ Letitými zkušenostmi lidé zjistili, že toho dne skutečně nastávají právě největší teplotní rozdíly.  S jeho svátkem se pojí mnoho pranostik.

evangelia  (Lk 17,26-37):   Ježíš řekl svým učedníkům: „Jako bylo v době Noemově, tak tomu bude v době Syna člověka: jedli a pili, ženili se a vdávali až do dne, kdy Noe vstoupil do archy a přišla potopa a zahubila všechny. Podobně se stalo v době Lotově: jedli a pili, kupovali a prodávali, sázeli a stavěli; ale ten den, kdy Lot vyšel ze Sodomy, z nebe spadl oheň a síra a zahubilo to všechny. Právě tak to bude v den, kdy se zjeví Syn člověka. Kdo bude v ten den na střeše a své věci bude mít v domě, ať nesestupuje, aby si je vzal, a stejně tak, kdo bude na poli, ať se nevrací nazpět! Pamatujte na Lotovu ženu! Kdo si bude hledět život zachránit, ztratí ho, a kdo by ho ztratil, zachová ho. Říkám vám: Té noci budou dva na jednom lůžku: jeden bude vzat, druhý ponechán. Dvě ženy budou spolu mlít obilí: jedna bude vzata, druhá ponechána.“ Zeptali se ho: „Kde, Pane?“ Odpověděl jim: „Kde bude tělo, tam se slétnou i supi.“

Mnohé ohromující události nás zaskočí právě ve chvíli, kdy si myslíme, že život bude pokračovat jako obvykle. To nás pak nutí zastavit se a zamyslet se, o co nám vlastně jde a pro co vlastně žijeme. Bůh nám pomáhá, abychom mohli žít svůj život na cestě k němu a nenechali se zaskočit nepřipravení. Všechno v tomto životě je pomíjivé. Jsme na pouti do nebeského domova, a proto se nemáme k ničemu nebo k nikomu příliš vázat, abychom nezapomněli, kdo jsme a kam směřujeme. Tento pozemský život pomine, a proto nemáme stavět svůj dům na pohyblivých píscích pozemských ohledů, ale na skále Božího plánu pro nás. Kde je naše srdce, tam bude i náš poklad.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na  pátek 11.11.2022.

1. čtení: 2 Jan 4-9

Žalmy: Žl 119,1.2.10.11.17.18,  odpověď: Blaze těm, kteří kráčejí v zákoně Hospodinově.

Evangelium: Lk 17,26-37

Zobrazeno 213×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio