Témata k nedělní a sváteční liturgii

BLAHOSLAVENÁ, KTERÁ JSI UVĚŘILA, ŽE SE SPLNÍ TO, CO TI BYLO ŘEČENO OD PÁNA!- Z BOHOSLUŽBY SLOVA STŘEDA PŘEDVÁNOČNÍHO TÝDNE 21.12.2022

Hlas mého miláčka! Právě přichází, běží po horách, skáče po pahorcích. Můj miláček se podobá gazele nebo kolouchu laně. Hle - už stojí za naší zdí, dívá se okny, nahlíží mřížovím. Můj miláček se ujímá slova a říká mi: "Vstaň, moje milá, moje krásko, a pojď! Hle, už zima přešla, déšť přestal a pominul. Květy se objevily na zemi, přišel čas ke zpěvu, vrkání hrdličky je slyšet po kraji. Zrají plody fíkovníku, poupata révy voní. Vstaň a pojď, moje milá, pojď! Moje holubičko ve skalním úkrytu, v dutině srázu, ukaž mi svoji tvář, ať slyším tvůj hlas, vždyť tvůj hlas je líbezný a půvabná je tvoje tvář."Z prvního čtení (Pís 2,8-14).

Láska je očekávání. K lásce patří také odloučení a k odloučení zase očekávání.  Pravá láska si je vědoma, že je potřeba vyčkat na správný čas, aby bylo možno vychutnat si její plody. I zde v příběhu lásky mezi bezejmennými milenci je čas čekání ztotožněn s údobím zimy, časem chladu, po němž nastává období naplňování tužeb. Celá země je v něm ozdobena květy, je zde čas, kdy voní vinná réva. Hlas hrdličky, který je poslem jara, už je možné také slyšet, je zde období plnosti života, nové naděje…

Z evangelia (Lk 1,39-45 ): Maria se vydala na cestu a spěchala do jednoho judského města v horách. Vešla do Zachariášova domu a pozdravila Alžbětu. Jakmile Alžběta uslyšela Mariin pozdrav, dítě se radostně pohnulo v jejím lůně. Alžběta byla naplněna Duchem Svatým a zvolala mocným hlasem: "Požehnaná tys mezi ženami a požehnaný plod života tvého! Jak jsem si zasloužila, že matka mého Pána přišla ke mně? Vždyť jakmile zazněl tvůj pozdrav v mých uších, dítě se živě a radostně pohnulo v mém lůně! Blahoslavená, která jsi uvěřila, že se splní to, co ti bylo řečeno od Pána!"

V evangeliu dnešního dne je zachycena scéna, kdy Matka Boží Panna Maria spěchá k Alžbětě. Od archanděla Gabriela se dozvídá, že je těhotná, že je v očekávání radostné události.  Proto si tuto skutečnost spěchá ověřit a také jako žena přichází sdílet radost z počatého dítěte. Smyslem Mariina panenství není jen být pannou, ale též být chrámem a nevěstou Ducha svatého, aby se stala Boží matkou!

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova    na středu 21.12.2022.

1. čtení: Pís 2,8-14 nebo: - Sof 3,14-18a

Žalmy:   Žl 33,2-3.11-12.20-21,  odpověď:   Radujte se, spravedliví, z Hospodina, zpívejte mu píseň novou. 

Evangelium:  Lk 1,39-45

Zobrazeno 152×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio