Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH SE JISTĚ SMILUJE NAD TEBOU, AŽ USLYŠÍ TVÉ VOLÁNÍ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA PAMÁTKA SV. FRANTIŠKA XAVERSKÉHO, KNĚZE SOBOTA 3.12.2022

Toto praví Hospodin, Svatý Izraelův: "Siónský lide, který bydlíš v Jeruzalémě, nebudeš ustavičně plakat. Bůh se jistě smiluje nad tebou, až uslyší tvé volání; hned jak ho uslyší, odpoví ti. A Pán vám dá chléb nepřátel a vodu těch, kdo vás utiskují; tvůj učitel se už nebude skrývat, tvé oči uvidí tvého učitele. Když se uchýlíte napravo nebo nalevo, tvé uši uslyší za sebou rozkaz: 'Toto je cesta, jděte po ní!' Bůh dá déšť tvému semeni, jímž oseješ půdu. Chléb, který půda vydá, bude vydatný a jadrný. V ten den se bude tvé stádo pást na širé nivě. Tvoji býci a osli, kteří obdělávají půdu, budou žrát posolenou míchanou píci, převátou lopatou a sítem. V den velkého vraždění, kdy padnou věže, budou potoky, proudy vod na každé vysoké hoře, na každém strmém pahorku. Světlo luny bude jako zář slunce a světlo slunce bude sedmkrát větší jako světlo sedmi dnů, až Hospodin obváže zlomeninu svého lidu a vyléčí ránu, kterou mu zasadil." Z prvního čtení  (Iz 30,19-21.23-26 ).

Prorok se obrací na izraelské společenství, shromážděné k modlitbě poté, co zakusilo velké soužení, a ujišťuje je o účinnosti   jeho modlitby k Hospodinu. Jestliže lidé nepřestanou doufat v Hospodina a zcela se spolehnou na jeho slovo, on jejich modlitbu jistě vyslyší.  Hospodin bude přítomen uprostřed společenství Izraele jako jeho „Učitel“. On sám je bude učit znát svou vůli, aby se už nedalo svést falešnou moudrostí, jako se to stávalo v minulosti.  Boží zákon jim už nebude připadat těžký, ale stane se jim bezpečným průvodcem na jejich životní cestě.

evangelia (Mt 9,35-10,1.5-8 ): Ježíš obcházel všechna města i vesnice, učil v jejich synagógách, hlásal radostnou zvěst o Božím království a uzdravoval každou nemoc a každou chorobu. Když viděl zástupy, bylo mu jich líto, protože byli vysílení a skleslí jako ovce bez pastýře. Tu řekl svým učedníkům: "Žeň je sice hojná, ale dělníků málo. Proste proto Pána žně, aby poslal dělníky na svou žeň." Potom si zavolal svých dvanáct učedníků a dal jim moc nad nečistými duchy, aby je vyháněli a uzdravovali každou nemoc a každou chorobu. Těchto dvanáct Ježíš poslal a přikázal jim: "Mezi pohany nechoďte a do žádného samařského města nevcházejte. Raději jděte k ztraceným ovcím z domu izraelského. Jděte a hlásejte: `Přiblížilo se nebeské království.' Uzdravujte nemocné, probouzejte k životu mrtvé, očišťujte malomocné, vyhánějte zlé duchy. Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte."

 Ježíš byl plný soucitu a milosrdenství. Hlásal dobrou zvěst a přinášel uzdravení. Tuto svou moc dal i svým učedníkům, aby konali to, co konal on. Dostali dar a měli ho v Ježíšově duchu dávat dál. V Ježíšovi se nám přiblížilo Boží království nabízející naději a lásku všem, kdo je přijímají. Dnes, kdy slavíme svátek svatého Františka Xaverského, děkujeme za něj a za všechny misionáře, kteří uposlechli Ježíšova slova, aby vyšli a byli dělníky na jeho žni. Život svatého Františka Xaverského nás může inspirovat, ať už jsme povoláni sloužit Bohu kdekoli.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na sobotu 3.12.2022.

1. čtení: Iz 30,19-21.23-26

Žalmy: Žl 147,1-2.3-4.5-6,  odpověď:  Šťastní jsou všichni, kdo doufají v Hospodina. 

Evangelium: Mt 9,35-10,1.5-8

 

Zobrazeno 195×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio