Témata k nedělní a sváteční liturgii

JEN V HOSPODINU JE VÍTĚZSTVÍ A SÍLA - Z BOHOSLUŽBY SLOVA PAMÁTKA SV. JANA OD KŘÍŽE, KNĚZE A UČITELE CÍRKVE STŘEDA 14.12.2022

"Já jsem Hospodin, a nikdo jiný. Tvořím světlo a působím tmu, dávám štěstí a dopouštím neštěstí, já, Hospodin, to všechno působím. Rosu dejte nebesa  shůry, oblaka   spusťte déšť práva; ať se otevře země a zplodí spásu, ať spolu vyraší spravedlnost! Já, Hospodin, jsem to stvořil." Neboť tak praví Hospodin, stvořitel nebes, ten, který je Bůh, který utvořil zemi a ji učinil, který ji založil. Nestvořil ji, aby byla prázdná, stvořil ji k obývání: "Já jsem Hospodin, a nikdo jiný! Zda to nejsem já, Hospodin? Mimo mne není jiný Bůh! Bůh spravedlivý a spasitel není mimo mne! Obraťte se ke mně a dejte se spasit, všechny končiny země! Neboť já jsem Bůh, a nikdo jiný! Při sobě jsem přísahal, z mých úst vyšla pravda, neodvolatelné slovo: Každé koleno se mi bude klanět, přísahat bude každý jazyk." Řeknou: "Jen v Hospodinu je vítězství a síla." S hanbou přijdou k němu všichni, kdo mu odpírají. Vítězství a slávy dojde v Hospodinu celý rod Izraele. Z prvního čtení  (Iz 45,6b-8.18.21b-25 ).

 Prorok v úryvku čtení potvrzuje, že Bůh  je jediný a vykonává svou moc a vládu nad celými dějinami lidstva. Boží moc se projevila při stvoření světa, který  je sám o sobě pustý a smyslu prázdný. Ale Bůh mu dal vznešený úkol – být příbytkem pro člověka. Vrcholem Boží svrchované vlády  je však jeho touha a rozhodnutí spasit lidstvo  a vést lidi, aby upřímně hledali spravedlnost a dobro. Tím se zjevuje jako „Bůh spravedlivý“, jenž může nastolit vztah společenství a smlouvy a stát se „spasitelem“.

Z evangelia (Lk 7,19-23  ): Jan si zavolal dva ze svých učedníků a poslal je k Ježíšovi se vzkazem: "Ty jsi ten, který má přijít, anebo máme čekat jiného?" Ti muži přišli k němu a řekli: "Jan Křtitel nás posílá k tobě s otázkou: Ty jsi ten, který má přijít, anebo máme čekat jiného?" Právě tehdy uzdravil mnoho lidí z nemocí, neduhů a od zlých duchů a mnoha slepým daroval zrak. Odpověděl jim tedy: "Jděte a oznamte Janovi, co jste viděli a slyšeli: slepí vidí, chromí chodí, malomocní jsou očišťováni, hluší slyší, mrtví vstávají, chudým se hlásá radostná zvěst. A blahoslavený, kdo se nade mnou nepohorší!"

Lukáš představuje Jana Křtitele jako věřícího člověka, který odevzdal celý svůj život do služby Bohu. Navždy se přimknul ke svému Bohu, pocítil jeho blízkost a uvěřil, že ho může poznat v tom tajemném muži z Galileje – v Ježíši Nazaretském – který přišel, aby se od něj nechal pokřtít. Když jej však Herodes dává zavřít do vězení, padá na něj hrozný strach. Začíná mít pochybnosti o Ježíšově poslání na tomto světě. Nezmýlil se  v tom, jehož označil za Božího Beránka? A tak posílá k němu své vyslance  s očekáváním, že mu do této otázky přinesou jasno. Ježíš odpovídá Janovy tím, že poukazuje na to,  co se děje v důsledku dosavadní Ježíšovy činnosti. A nejsou to jen zázraky, které odpovídají starozákonním proroctvím, nýbrž to, že se skrze ně projevují příznaky zrodu nového lidstva, schopné přijmout Boží slovo, vidět mocné Boží skutky a kráčet po jeho cestách.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na  středu  14.12.2022.

1. čtení: Iz 45,6b-8.18.21b-25

Žalmy: Žl 85,9ab+10.11-12.13-14,  odpověď:   Rosu dejte, nebesa, shůry, právo ať se vyleje z oblak!

 Evangelium: Lk 7,19-23

Zobrazeno 202×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio