Témata k nedělní a sváteční liturgii

SKUTKY, KTERÉ KONÁM, SVĚDČÍ PRO MNE, ŽE MĚ OTEC POSLAL - Z BOHOSLUŽBY SLOVA PÁTEK PO 3.NEDĚLI ADVENTNÍ 16.12.2022

Tak praví Hospodin: "Šetřte práva a jednejte podle spravedlnosti, neboť se již blíží má spása, již se ukáže má spravedlnost." Blaze člověku, který dělá toto, blaze smrtelníku, který vytrvává v tomto: Zachovává sobotu bez znesvěcení, zdržuje svou ruku, aby nedělal nic zlého. Ať neříká cizinec, který lne k Hospodinu: "Jistě mě oddělí Hospodin od svého lidu!" "Cizince, kteří lnou k Hospodinu tím, že mu slouží a milují jeho jméno, že jsou jeho služebníky, a všechny, kteří zachovávají sobotu bez znesvěcení a lpí na mé smlouvě, ty přivedu na svou svatou horu a dám jim radost ve svém domě modlitby. Jejich celopaly a žertvy mi budou potěšením na oltáři; neboť můj dům se bude nazývat domem modlitby pro všechny národy." Pán, Hospodin, který shromažďuje rozptýlené z Izraele, praví: "Více jich ještě připojím k těm, kteří jsou již shromážděni." Z prvního čtení (Iz 56,1-3a.6-8 ).

Poselství Izaiáše nabývá nyní všeobecného rozměru.  Jako střed, z něhož Bůh vyzařuje svou slávu , představuje prorok  svatou horu a jeruzalémský chrám jako  Hospodinův dům modlitby  pro všechny národy. Modliteb se zde budou se moci zúčastnit  i ti z cizinců, kteří se připojí k Hospodinu, aby  se  z lásky k němu a k  jeho jménu stali jeho služebníky.
Z evangelia (Jan 5,33-36):   Ježíš řekl Židům: "Vy jste poslali k Janovi a on vydal svědectví pravdě. Já však nepřijímám svědectví od člověka, ale toto říkám, abyste byli spaseni. Jan byl lampa hořící a svítící, a vám se zachtělo jen na chvíli radovat se z jejího světla. Já však mám svědectví větší než Janovo: totiž skutky, které mi dal Otec, abych je vykonal. Právě ty skutky, které konám, svědčí pro mne, že mě Otec poslal."

Ježíš učí své posluchače o tom, kdo je, a chce je ujistit, že mluví pravdu. Jasně říká, že jeho poslání pochází od Otce a že jeho skutky jsou toho důkazem. Ježíš vždy odkazoval na své mocné činy jako na svědectví o svém božském původu. Chválí však také Jana Křtitele, který předpověděl jeho příchod.  Janův život – jeho kázání o tom, co Bůh připravil pro svůj lid, a nakonec i jeho mučednická smrt – jsou svědectvím o pravdě pro lidi, kteří chodili ve tmách.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pátek 16.12.2022.

1. čtení: Iz 56,1-3a.6-8

Žalmy: Žl 67,2-3.5.7-8,  odpověď:  Ať tě, Bože, velebí národy, ať tě velebí kdekterý národ! 

Evangelium: Jan 5,33-36

Zobrazeno 177×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio