Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO SE STALO TĚLEM A PŘEBÝVALO MEZI NÁMI - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SEDMÝ DEN V OKTÁVU NAROZENÍ PÁNĚ - SOBOTA 31.12.2022

Děti, poslední hodina je tu! Jak jste slyšeli, Antikrist přichází, a teď se skutečně objevilo mnoho antikristů. Z toho můžeme poznat, že poslední hodina je tady. Oni sice vyšli z našeho středu, ale nebyli z nás. Neboť kdyby byli z nás, byli by s námi zůstali. Ale mělo se na nich ukázat, že ne všichni jsou z nás. Vy však máte Ducha, kterého dává Svatý, a víte to všichni. Nepíšu vám to proto, že pravdu neznáte, ale proto, že ji znáte a že z pravdy žádná lež nepochází. Z prvního čtení  (1 Jan 2,18-21 ).

Jan ve svém prvním  listě  na tomto místě čtenáře učí rozpoznávat duchovní dezinformace (falešná učení) a jejich šiřitele (falešné učitele – antikristy).  Kdo jsou tito antikristé? Nejsou to lidé  existující mimo církev, ale sabotéři, co se snaží působit uvnitř společenství.V pojetí pisatele tedy  antikrist není ten, „kdo popírá, že Ježíš je Kristus“ a otevřeně se staví proti jeho učení, ale je jím především ten, kdo toto učení špatně prezentuje. Toto Janovo pojetí antikrista  ukazuje  spíše na vnitřního než na vnějšího nepřítele křesťanské víry. Takové falešné nauky způsobují rozdělení ve společenství a vnášejí zmatek do života křesťanů. Ti pak nevědí, čemu mají dál věřit! Jsou zmatení, dezorientovaní! A také nevědí komu důvěřovat. 

Z evangelia (Jan 1,1-18 ): Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo byl Bůh. To bylo na počátku u Boha. Všechno povstalo skrze ně a bez něho nepovstalo nic, co jest. V něm byl život a ten život byl světlem lidí. To světlo svítí v temnotě a temnota ho nepohltila. Byl člověk poslaný od Boha, jmenoval se Jan. Přišel jako svědek, aby svědčil o tom světle, aby všichni uvěřili skrze něho. On sám nebyl tím světlem, měl jen svědčit o tom světle. Bylo světlo pravé, které osvěcuje každého člověka; to přicházelo na svět. Na světě bylo a svět povstal skrze ně, ale svět ho nepoznal. Do vlastního přišel, ale vlastní ho nepřijali. Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi, těm, kdo věří v jeho jméno, kdo se zrodili ne z krve, ani z vůle těla, ani z vůle muže, ale z Boha. A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Viděli jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn, plný milosti a pravdy. Jan o něm vydával svědectví a volal: "To je ten, o kterém jsem řekl: 'Ten, který přijde po mně, má větší důstojnost, neboť byl dříve než já.'" Všichni jsme dostali z jeho plnosti, a to milost za milostí. Neboť Zákon byl dán skrze Mojžíše, milost a pravda přišly skrze Ježíše Krista. Boha nikdo nikdy neviděl. Jednorozený Bůh, který spočívá v náručí Otcově, ten o něm podal zprávu.

Tento nádherný úryvek je mocným úvodem k Janovu evangeliu. Vytyčuje hlavní témata tohoto evangelia: život, světlo, pravdu, svět, svědectví a preexistenci Ježíše Krista. On je vtělený Logos neboli Slovo, které nám zjevuje Boha Otce. Pak následuje dramatické prohlášení: „Slovo se stalo tělem“. Boží Slovo na sebe vzalo naši lidskou přirozenost v celé její plnosti. Neměl, jak se někteří lidé domnívali, jen vnější podobu člověka, ale byl „ve všem jako my“. A žil přímo mezi námi. Vánoce, Narození Ježíše. Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Nebe se setkalo se zemí. 

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova  na sobotu 31.12.2022.

1. čtení: 1 Jan 2,18-21

Žalmy:  Žl 96,1-2.11-12.13 ,  odpověď:    Radujte se, nebesa, zajásej, země!

Evangelium:  Jan 1,1-18

 

Zobrazeno 202×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio