Témata k nedělní a sváteční liturgii

DEJTE POZOR, ABY NIKDO Z VÁS NEMĚL SRDCE ZLÉ A NEVĚŘÍCÍ, TAKŽE BY ODPADL OD ŽIVÉHO BOHA - ČTVRTEK 1. TÝDNE V MEZIDOBÍ - 12.1.2023

Bratři! Jak říká Duch Svatý: `Až uslyšíte dnes jeho hlas, nezatvrzujte svoje srdce, jako kdysi na místě vzpoury, jako v den pokušení na poušti; tam mě vaši otcové pokoušeli a chtěli důkazy, ačkoli čtyřicet roků viděli, co jsem konal. Proto jsem se na to pokolení rozhněval a řekl jsem: Jejich srdce pořád bloudí a nechtějí rozumět mým záměrům. A tak jsem ve svém hněvu přísahal: Nevejdou na místo, kde by si u mě mohli odpočinout.' Dejte pozor, bratři, aby nikdo z vás neměl srdce zlé a nevěřící, takže by odpadl od živého Boha. Spíše se navzájem povzbuzujte den co den, pokud ještě trvá ono `dnes', aby se nikdo z vás nezatvrdil sveden hříchem. Vždyť máme společenství s Kristem, jen když si uchováme pevně až do konce svou počáteční důvěru. Z prvního čtení  (Žid 3,7-14 ).

Duch svatý hovoří k člověku neustále „dnes“, aby mu pomáhal prožívat přítomný okamžik v souladu s Boží vůlí. Člověk  je stále vystaven pokušení nepřijímat jeho slovo a chodit po vlastních stezkách  a tak se uzavírat radosti ze společenství s Bohem. Věřící jsou vyzýváni  k respektování Pánova hlasu,  aby s důvěrou ustavičně obnovovali své přilnutí ke Kristu, neboť on jako  pravý Boží Syn, vybavený Boží mocí, každého vždy  účinně dokáže podpořit tak, aby nepodlehl  hříchu, který ho neustále ohrožuje.

Z evangelia (Mk 1,40-45): K Ježíšovi přišel jeden malomocný a na kolenou ho prosil: "Chceš-li, můžeš mě očistit." Ježíš měl s ním soucit. Vztáhl ruku, dotkl se ho a řekl mu: "Chci, buď čistý!" A hned od něho malomocenství odešlo a byl očištěn. Ježíš ho hned poslal pryč a přísně mu nařídil: "Ne abys někomu o tom říkal! Ale jdi, ukaž se knězi a přines oběť za své očištění, jak nařídil Mojžíš - jim na svědectví." On odešel, ale začal to horlivě rozhlašovat a tu událost rozšiřovat, takže Ježíš už nemohl veřejně vejít do města, ale zůstával venku na opuštěných místech. Ale přesto k němu chodili lidé odevšad.

Malomocný neříká: „Zkusil jsem už, zda mě uzdraví jiní, tak teď zkusím Ježíše.“ Ne, tento malomocný má jasno, jeho víra v Ježíšovu moc je neotřesitelná. Ani nemá v záloze žádné výčitky, kdyby k uzdravení nedošlo. Jeho víra je tak hluboká, že dává Ježíšovi naprostou svobodu. Říká: „Chceš-li“ a myslí to zcela vážně. Když uzdravení nastane, nebere ho v žádném případě jako samozřejmost. Je připravený šířit zprávu o svém uzdravení dál, protože je přesvědčený o tom, že v Ježíšovi působí božská moc..

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na čtvrtek 12.1.2023.

1. čtení: Žid 3,7-14

Žalmy: Žl 95,6-7.8-9.10-11,  odpověď:  Kéž byste dnes uposlechli jeho hlasu: "Nezatvrzujte  svá srdce!"

Evangelium: Mk 1,40-45

Zobrazeno 166×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio