Témata k nedělní a sváteční liturgii

DUCH SVATÝ, KTERÉHO JSTE PŘIJALI, ZŮSTÁVÁ VE VÁS - PAMÁTKA SV. BASILA VELIKÉHO A ŘEHOŘE NAZIÁNSKÉHO, BISKUPŮ A UČITELŮ CÍRKVE - PONDĚLÍ 2.1.2023

Milovaní! Kdo je lhář, ne-li ten, kdo popírá, že Ježíš je Mesiáš? To je antikrist, kdo popírá Otce i Syna. Kdo popírá Syna, nemá ani Otce. Kdo vyznává Syna, má také Otce. Vy však jste to slyšeli už na začátku, ať to tedy ve vás zůstane! Když to, co jste slyšeli už na začátku, zůstane ve vás, i vy zůstanete v Synu i v Otci. A to je přislíbení, které nám on sám slíbil: věčný život. To všechno jsem vám napsal o těch, kdo by vás rádi svedli k bludu. Co se však týká vás: Duch Svatý, kterého jste od něho přijali, zůstává ve vás, a nepotřebujete, aby vás někdo poučoval. Vás poučuje o všem jeho Duch, a to je pravda a žádná lež. Zůstávejte v něm, jak jste o tom byli poučeni. Ano, děti, zůstávejte v něm! To vám pak dodá radostné důvěry, až se objeví, a při jeho příchodu nebudeme od něho s hanbou odmítnuti. Z prvního čtení  (1 Jan 2,22-28 ).

Dnešní čtení je pokračováním Janova textu prvního listu, kde pisatel čtenáře učí v církevní společnosti rozpoznávat duchovní dezinformace a jejich šiřitele - falešné učitele – „antikristy“.  Jsou to sabotéři, co se snaží působit uvnitř společenství. Ježíš podle nich není Mesiáš ani Boží Syn.  Jan učí, že křesťan musí zůstat věrný Božímu slovu, jak je hlásali apoštolové od počátku.  

Z evangelia (Jan 1,19-28 ):  Toto je Janovo svědectví, když k němu židé z Jeruzaléma poslali kněze a levity, aby se ho otázali: "Kdo jsi?" Vyznal to a nezapřel. Vyznal: "Já nejsem Mesiáš." Zeptali se ho: "Co tedy jsi? Eliáš?" Řekl: "Nejsem." "Jsi ten Prorok?" Odpověděl: "Ne." Řekli mu tedy: "Kdo jsi? Ať můžeme dát odpověď těm, kdo nás poslali. Co říkáš sám o sobě?" Řekl: "Já jsem hlas volajícího na poušti: `Vyrovnejte cesty Pánu', jak řekl prorok Izaiáš." Ti poslaní byli z farizeů. Zeptali se ho: "Proč tedy křtíš, když nejsi ani Mesiáš, ani Eliáš, ani ten Prorok?" Jan jim odpověděl: "Já křtím vodou. Mezi vámi stojí ten, koho vy neznáte; ten, který má přijít po mně; jemu nejsem hoden rozvázat řemínek u opánků." To se stalo v Betánii na druhé straně Jordánu, kde Jan křtil.

Evangelium  nám přináší svědectví Jana Křtitele, kterou vyslovil  před delegací ,  poslanou k němu židovskými představiteli, aby vysvětlil svou identitu.  Jan dosvědčuje, že není Mesiáš, Kristus -Spasitel, na kterého čekal celý národ. Není ani Eliáš, ani jiný prorok.  Jeho odpověď je zároveň rozhodným vyznáním víry, že pravým Mesiášem je Ježíš.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pondělí 2.1.2023.

1. čtení: 1 Jan 2,22-28

Žalmy: Žl 98,1.2-3ab.3cd-4

,  odpověď: Uzřely všechny končiny země spásu našeho Boha.   

Evangelium:  Jan 1,19-28

Zobrazeno 183×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio