Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDO SE NARODIL Z BOHA, NEDOPOUŠTÍ SE HŘÍCHU, NEBOŤ V NĚM ZŮSTÁVÁ BOŽÍ ŽIVOTNÍ SÍLA - STŘEDA PO OKTÁVU NAROZENÍ PÁNĚ 4.1.2023

Milé děti, od nikoho se nenechte svést. Kdo žije spravedlivě, je spravedlivý, jako i Bůh je spravedlivý. Kdo se dopouští hříchu, je z ďábla, protože ďábel hřeší od začátku. Boží Syn přišel proto, aby ďáblově činnosti udělal konec. Žádný, kdo se narodil z Boha, nedopouští se hříchu, neboť v něm zůstává Boží životní síla; nemůže páchat hříchy, protože se narodil z Boha. Podle toho se rozeznají děti Boží a děti ďáblovy: kdo nežije spravedlivě, není z Boha; ani ten, kdo nemiluje svého bratra. Z prvního čtení  (1 Jan 3,7-10 ).

Boj mezi dobrem a zlem, mezi Kristem a ďáblem , zasahuje do života každého křesťana. Hřích se staví proti Bohu. Kristus nastolil čas spásy. Každý, kdo jej následuje, musí proti hříchu bojovat a žít spravedlivě. Žádný, kdo se narodil z Boha, nedopouští se hříchu, neboť v něm zůstává Boží životní síla. Je Božím dítětem, v jehož nitru roste setba Božího slova a přináší svůj užitek, nemůže hřešit, protože zůstává v Kristu a v jeho srdci působí sám Bůh. Nezbytnou podmínkou je ale neustálá otevřenost vůči Duchu svatému a postoj neustálého obrácení.

Z evangelia (Jan 1,35-42):  Druhý den Jan stál se dvěma ze svých učedníků. Pohlédl na Ježíše, jak jde kolem, a řekl: "Hle, beránek Boží!" Ti dva učedníci slyšeli, co říká, a šli za Ježíšem. Ježíš se obrátil a viděl, že jdou za ním. Zeptal se jich: "Co byste chtěli?" Odpověděli mu: "Rabbi" - to přeloženo znamená Mistře - "kde bydlíš?" Řekl jim: "Pojďte a uvidíte!" Šli tedy, viděli, kde bydlí, a ten den zůstali u něho; bylo kolem čtyř hodin odpoledne. Jeden z těch dvou učedníků, kteří to od Jana slyšeli a šli za ním, byl Ondřej, bratr Šimona Petra. Ten nejdříve nalezl svého bratra Šimona, řekl mu: "Našli jsme Mesiáše!" - to přeloženo znamená Kristus - a přivedl ho k Ježíšovi. Ježíš na něj pohlédl a řekl: "Ty jsi Šimon, syn Janův. Budeš se jmenovat Kéfas," to je v překladu Petr (Skála).

Když potkáme nového člověka, musíme si nejdříve dopřát čas, abychom ho poznali. Když se nám to, co vidíme a slyšíme, zamlouvá, přitahuje nás pak vše, co tento člověk zastává. Ježíš není z tohoto světa, ale přichází od Otce. Musí proto mít hlavní slovo v životě každého člověka. Neustále prochází kolem nás a očekává, že přijmeme svědectví z úst těch, kteří jeho slovo hlásají. Bůh nás často volá skrze své „Jany Křtitele“. Mohou to být rodiče, přátelé, učitelé, kněží.knihy nebo cokoli jiného. Vždycky je to ale on : volá nás, abychom ho následovali a budovali nový svět. Pokud nevezmeme jeho hlas vážně, hrozí nebezpečí, že projde kolem nás, a naše setkání s ním nepřinese žádný účinek.V životě každého z nás najdeme den nebo setkání, které znamenalo radikální změnu našeho života v podobě nečekaného osobního povolání, kterým nás Bůh připravuje na naše poslání. 

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova  na středu 4.1.2023.

1. čtení: 1 Jan 3,7-10

Žalmy: Žl 98,1.7-8.9,  odpověď:    Uzřely všechny končiny země spásu našeho Boha.

Evangelium:  Jan 1,35-42

Zobrazeno 206×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio