Témata k nedělní a sváteční liturgii

POJĎTE ZA MNOU, A UDĚLÁM Z VÁS RYBÁŘE LIDÍ - PONDĚLÍ 1. TÝDNE V MEZIDOBÍ - 9.1.2023

Mnohokrát a mnoha způsoby mluvil Bůh v minulosti k našim předkům skrze proroky. V této poslední době však promluvil k nám skrze svého Syna. Jeho ustanovil dědicem všeho a skrze něj také stvořil svět. On je odlesk jeho božské slávy a výrazná podoba jeho podstaty, on všechno udržuje svým mocným slovem. Když vykonal očistu od hříchů, zasedl na výsostech po pravici Boží velebnosti a stal se o to vznešenějším než andělé, oč je převyšuje svou důstojností, které se mu trvale dostalo. Vždyť komu z andělů kdy Bůh řekl: `Ty jsi můj syn, já jsem tě dnes zplodil?' A dále: `Já mu budu otcem a on mi bude synem.' A až bude opět uvádět svého Prvorozeného na svět, řekne: `Ať se mu klanějí všichni Boží andělé!'  Z prvního čtení  (Žid 1,1-6 ).

Tento úryvek se zaměřuje na zásadní novost křesťanské víry: Bůh je sice jeden, ale není sám. V  dokonalém společenství osob je věčný Otec spolu se Synem. Syn je stvořitelem spolu s Otcem, jehož definitivně zjevuje. V Synovi přebývá všechen jas  Boží  slávy, která se tak stává přístupná nám lidem. Ačkoliv vzal na sebe naše lidství, stojí Kristus o mnoho výše  nežli andělé, protože má naprosto jedinečný původ v Bohu. Bůh ho ustanovil prvorozencem všeho stvoření a  dal mu své  jméno : Pán.                                                     Z evangelia (Mk 1, 14-20 ): Když byl Jan Křtitel uvězněn, přišel Ježíš do Galileje a hlásal tam Boží evangelium: "Naplnil se čas a přiblížilo se Boží království. Obraťte se a věřte evangeliu!" Když šel podél Galilejského moře, uviděl Šimona a jeho bratra Ondřeje, jak loví v moři; byli totiž rybáři. Ježíš jim řekl: "Pojďte za mnou, a udělám z vás rybáře lidí!" Ihned nechali sítě a následovali ho. Když popošel o něco dále, uviděl Zebedeova syna Jakuba a jeho bratra Jana, jak na lodi spravují sítě; a hned je povolal. Zanechali svého otce Zebedea s pomocníky na lodi a odešli za ním.

Ježíš, poté  co byl pokřtěn a nazván milovaným Synem Božím, hlásal  radostnou zvěst o tom, že Boží království přišlo a je nyní a zde mezi námi lidmi. V osobě svého Syna Ježíše se dává poznat Bůh a přichází nastolit skutečnou spravedlnost plnou soucitu s celým lidstvem. Ježíš potřebuje pomocníky, a proto povolává učedníky, aby ho následovali. Je s podivem, jak Ježíšova podmanivá osobnost vyvolávala jejich bezvýhradnou kladnou odpověď. Křesťané mají osobní vztah k Ježíšovi. Pozvání Petra, Ondřeje, Jakuba a Jana je pozváním do tohoto vztahu. „Následuj mě“: poznej mě, těš se z mého přátelství. Ale měj také účast na mém poslání. „Udělám z vás rybáře lidí“: budete vyučovat a kázat, uzdravovat a sloužit jako já. Jaká zodpovědnost! Jaké privilegium!

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova  na pondělí 9.1.2023.

1. čtení: Žid 1,1-6

Žalmy: Žl 97,1+2b.6+7c.9,  odpověď:  Klaňte se mu, všichni jeho andělé.

Evangelium: Mk 1, 14-20

Zobrazeno 149×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio