Témata k nedělní a sváteční liturgii

SPATŘILI DÍTĚ S JEHO MATKOU MARIÍ, PADLI NA ZEM A KLANĚLI SE MU - SLAVNOST ZJEVENÍ PÁNĚ - PÁTEK 6.1.2023

Vstaň, rozsviť se, Jeruzaléme, neboť vzešlo tvé světlo a Hospodinova velebnost září nad tebou! Hle, tma zahalí zemi a temnota národy, nad tebou však zazáří Hospodin, jeho velebnost se zjeví nad tebou. Národy budou kráčet v tvém světle a králové v tvé vycházející záři. Rozhlédni se kolem a podívej se: ti všichni se shromáždili, přišli k tobě. Zdaleka přicházejí tvoji synové, na zádech jsou přinášeny tvoje dcery. Spatříš to a zazáříš, radostí se zachvěje a rozšíří tvé srdce, neboť tě zaleje bohatství moře, poklady národů přijdou k tobě. Záplava velbloudů tě přikryje, dromedáři z Midjanu a Efy, přijdou všichni ze Sáby, přinesou zlato a kadidlo, rozhlásí Hospodinovu chválu. Z prvního čtení  (Iz 60,1-6).

Dnešní čtení nám oslavným a básnickým jazykem přináší proroctví o putování národů do svatého města. V proudech kráčejí početné skupiny synů a dcer Izraele, kteří se vracejí z vyhnanství, ale též příslušníků cizích národů, které přitahuje světlo a sláva Boží. My zářící světlo vnímáme jako symbol Krista. On je tím pravým světlem, vstupujícím do našeho života jako mocný dar, který má prozářit celý náš život. Skončila doba skleslosti a nářku, nastal čas radosti a naděje.

Ze druhého čtení  (Ef 3,2-3a.5-6): Bratři! Slyšeli jste, že Bůh mě pověřil pracovat pro vás na díle milosti. Ve zjevení mi totiž bylo oznámeno to tajemství. V dřívějších pokoleních to lidé nevěděli, ale nyní to bylo odhaleno  z osvícení Ducha jeho svatým apoštolům a kazatelům mluvícím pod vlivem vnuknutí: že totiž také pohané mají stejná dědická práva, že jsou údy téhož těla a že stejně i jim platí ona zaslíbení skrze Ježíše Krista, když uvěří kázání evangelia.

Apoštol Pavel připomíná, že mu bylo svěřeno poslání hlásat evangelium, a vysvětluje, že se již naplňuje Boží plán spásy, který se týká celého lidstva, povolaného kráčet ve světle jediného Boha a Otce. Všechny národy jsou povolány ke spáse a k jednotě. Pravým znamením a nástrojem tohoto všeobecného záměro spásy je církev. Jejím úkolem je vytvářet jednotu národů, hlásáním evangelia přivádět všechny lidi k víře v Ježíše Krista a přes všechny rozdíly a obtíže se snažit budovat pouta společenství a bratrství.

Z evangelia (Mt 2,1-12 ): Když se Ježíš narodil v Betlémě v Judsku za času krále Heroda, přišli do Jeruzaléma mudrci od východu a ptali se: "Kde je ten narozený židovský král? Uviděli jsme jeho hvězdu na východě, a proto jsme se mu přišli poklonit." Když to uslyšel král Herodes, ulekl se a s ním celý Jeruzalém. Svolal všechny velekněze a učitele Zákona z lidu a vyptával se jich, kde se má Mesiáš narodit. Řekli mu: "V Betlémě v Judsku, neboť tak je psáno u proroka: `A ty, Betléme v judské zemi, nejsi vůbec nejmenší mezi judskými předními městy, protože z tebe vyjde vládce, který bude panovat mému izraelskému lidu.'" Tehdy si Herodes tajně zavolal mudrce a zevrubně se jich vyptal na dobu, kdy se ta hvězda objevila, poslal je do Betléma a řekl: "Jděte a důkladně se na to dítě vyptejte. Až ho najdete, oznamte mi to, abych se mu i já přišel poklonit." Když krále vyslechli, vydali se na cestu. A hle - hvězda, kterou viděli na východě, šla před nimi, až se zastavila nad místem, kde bylo dítě. Jakmile uviděli hvězdu, zaradovali se nevýslovnou radostí. Vstoupili do domu a spatřili dítě s jeho matkou Marií, padli na zem a klaněli se mu. Otevřeli své pokladnice a obětovali mu dary: zlato, kadidlo a myrhu. Ve snu dostali pokyn, aby se k Herodovi už nevraceli, proto se vrátili do své země jinou cestou. 

Příběh třech mudrců nám sděluje, že v narození betlémského dítěte  se děje něco zásadního, co promění temnotu lidské historie v naději a světlo. Mudrci od Východu zastupují všechny národy. Jejich příchod do Betléma znamená počátek sjednocení národů plně dovršený vírou v Ježíše Krista. Pak všechny národy poznají, že jsou dětmi jediného Otce a že spásným účinkem milosti křtu se navzájem staly bratry a sestrami. Zjevení Páně je veřejným představením spásy, kterou Ježíš přináší celému světu. 

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pátek 6.1.2023.

1. čtení:  Iz 60,1-6

Žalmy: Žl 72,1-2.7-8.10-11.12-13,  odpověď:    Budou se ti, Hospodine, klanět všechny národy země.

2. čtení: Ef 3,2-3a.5-6

Evangelium:  Mt 2,1-12

Na   dnešní slavnost navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 204:  „MILOST KŘTU“– viz

Zobrazeno 150×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio