Témata k nedělní a sváteční liturgii

UŽ TEĎ JSME BOŽÍ DĚTI - ÚTERÝ PO OKTÁVU NAROZENÍ PÁNĚ 3.1.2023

Milovaní! Víte, že Bůh je spravedlivý. Proto také buďte přesvědčeni, že každý, kdo žije spravedlivě, je z něho narozen. Hleďte, jak velikou lásku nám Otec projevil, že se nejen smíme nazývat Božími dětmi, ale že jimi také jsme! Proto nás svět nezná, že nepoznal jeho. Milovaní, už teď jsme Boží děti. Ale čím budeme, není ještě zřejmé. Víme však, že až on se ukáže, budeme mu podobní, a proto ho budeme vidět tak, jak je. Každý, kdo skládá tuto naději v něho, uchovává se čistý, jako on je čistý. Kdo páchá hříchy, přestupuje Boží zákon - hřích je totiž přestoupení Božího zákona. A víte, že on přišel, aby hříchy odstranil. On však je bez hříchu. Žádný, kdo v něm zůstává, nehřeší. Žádný, kdo hřeší, nikdy ho neviděl ani nepoznal. Z prvního čtení  (1 Jan 2,29 - 3,6 ).

Dnešní čtení nám představuje Ježíšovu spravedlnost, bezhříšnost a dokonalou poslušnost vůči vůli Boha Otce. Ježíš je vzorem křesťanského života: žijí-li věřící spravedlivě, jsou Božími dětmi a nedopouštějí se hříchů.Jednání křesťanů dokazuje, že se znovu narodili. Jan označuje výrazy Boží děti  a narození z Boha životní proměnu člověka povolaného k novému životu. Jádrem tohoto nového života je připodobnění Bohu Otci, kterého lze dosáhnout postupným přibližováním se k němu a rozvíjení společenství s ním. Vrcholem tohoto procesu je dokonalé poznání Boha Otce při setkání s ním tváří v tvář (srov. 1 Kor 13,12).

 Z evangelia (Jan 1,29-34):  Na druhý den Jan viděl Ježíše, jak jde k němu, a řekl: "Hle, beránek Boží, který snímá hříchy světa! To je ten, o kterém jsem řekl: `Po mně přijde ten, který má větší důstojnost, neboť byl dříve než já.' Ani já jsem ho neznal, ale proto jsem přišel křtít vodou, aby byl zjeven izraelskému národu." A Jan vydal svědectví: "Viděl jsem, jak Duch sestoupil jako holubice z nebe a zůstal na něm. Ani já jsem ho neznal, ale ten, který mě poslal křtít vodou, mi řekl: 'Na koho uvidíš sestupovat Ducha a zůstávat na něm, to je ten, který křtí Duchem Svatým.' A já jsem to viděl a dosvědčuji: To je Syn Boží."

Ve světle Božího zjevení Jan Křtitel  poznává, že Ježíš, který se od něj nechal pokřtít, je Mesiáš, a vydává svědectví, že Ježíš je Boží Syn, ten, který „křtí Duchem svatým“ . Tímto vzácným darem Ducha svatého, přislíbeným pro čas spásy, naplňuje Ježíš srdce všech, kdo ho následují.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na úterý 3.1.2023.

1. čtení: 1 Jan 2,29 - 3,6

Žalmy: Žl 98,1.3cd-4.5-6,  odpověď: Uzřely všechny končiny země spásu našeho Boha.  

Evangelium: Jan 1,29-34

 

Zobrazeno 212×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio