Témata k nedělní a sváteční liturgii

BUDEŠ-LI JEDNAT SPRÁVNĚ, BUDEŠ CHODIT S RADOSTNĚ VZTYČENOU HLAVOU - PONDĚLÍ PO 6. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 13.2.2023

Adam poznal Evu, svou ženu, ta počala a porodila Kaina a zvolala: „S Hospodinovou pomocí jsem obdržela mužského potomka.“ Znovu porodila, jeho bratra Ábela. Ábel byl pastýřem bravu a Kain byl rolníkem. Po nějaké době Kain přinesl Hospodinu oběť z polních plodin. Také Ábel obětoval z prvorozeňat svého bravu, z těch nejtučnějších. Hospodin shlédl milostivě na Ábela a jeho oběť, ale na Kaina a jeho oběť neshlédl. Kain se nad tím velmi rozhněval a chodil se svěšenou tváří. Hospodin řekl Kainovi: „Proč se zlobíš a proč chodíš se svěšenou tváří? Budeš-li jednat správně, budeš chodit s radostně vztyčenou hlavou! Nebudeš-li však jednat správně, usadí se u brány tvého srdce hřích, k tobě se bude chtít přimknout, ale ty ho musíš ovládnout!“ Kain řekl Ábelovi, svému bratru: „Pojďme na pole!“ – a když byli na poli, vrhl se Kain na svého bratra Ábela a zabil ho. Tu se Hospodin zeptal Kaina: „Kde je tvůj bratr Ábel?“ On odpověděl: „Nevím. Copak jsem já hlídačem svého bratra?“ Hospodin řekl: „Cos to udělal? Hlas krve tvého bratra volá ke mně ze země. Proto buď proklet, vyhnán z úrodné země, která otevřela svá ústa, aby z tvé ruky přijala krev tvého bratra. Když budeš obdělávat půdu, nedá ti už svou úrodu. Jako poběhlík se budeš toulat po zemi!“ Tu pravil Kain Hospodinovi: „Větší je můj trest, než mohu snést. Hle, vyháníš mě dnes z úrodné půdy, musím se před tebou skrývat, jako poběhlík se budu toulat po zemi. Kdo mě najde, zabije mě.“ Hospodin mu řekl: „Nebude tomu tak: Kdo by zabil Kaina, propadne sedmeronásobné pomstě.“ Proto dal Hospodin Kainovi znamení, aby ho nikdo nezabil, kdo ho potká. Adam poznal znovu svou ženu a ona porodila syna a dala mu jméno Set, neboť řekla: „Udělil mi Bůh jiného potomka za Ábela, kterého Kain zabil.“ Z prvního čtení  (Gn 4,1-15.25).

Dnešní příběh z Bible nás vrací do velmi hluboké minulosti; takřka k samým počátkům lidské historie: Kain a Abel. A ačkoliv jde o příběh velmi starý, přece má co říci s velkou naléhavostí i nám, neboť lidské srdce se za ta dlouhá tisíciletí příliš nezměnilo. Pán Bůh stojí o Kaina, chce ho přivést k pokoře a věrnosti. Ukazuje na nebezpečí hříchu. Kain však otevírá hříchu srdce dokořán. Namísto toho, aby činil dobro, ubíjí svého bratra. Svůj zločin dovršuje tím, že na otázku Boží, kde je tvůj bratr, zapírá jako zločinec u výslechu, ale marně. Bůh byl svědkem jeho činu. Pán Bůh varoval, nyní soudí. Kain je stižen kletbou. Kain se stane psancem a štvancem na zemi.

Z evangelia (Mk 8,11-13 ): Přišli farizeové a začali se přít s Ježíšem; žádali od něho znamení z nebe, aby ho pokoušeli. Zhluboka vzdychl a řekl: „Proč toto pokolení žádá znamení? Amen, pravím vám: Tomuto pokolení žádné znamení dáno nebude!“ A nechal je, vstoupil znovu na loď a odplul na druhý břeh.

Pře farizeů je nepřátelská: usoudili, že Ježíš je jejich nepřítel. Od té chvíle budou Ježíše „zkoušet“ ve snaze najít jeho slabiny, aby jej mohli odstranit. Nic, co udělá, je neuspokojí: uzavřeli svá srdce. Všechny divy, které Ježíš koná, jsou přece  oněmi “znameními z nebe”, která si farizeové žádají. Ale oni mají zamčená srdce. Nevidí, ani nechtějí vidět,koho a co mají před očima, a stále chtějí ještě něco jiného. Žádají zázraky na objednávku. Ale tak Ježíš nejedná. Dělá zázraky pro chudé, potřebné a trpící, kteří nemají jinou  pomoc. .

 Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na  pondělí 13.2.2023.

1. čtení: Gn 4,1-15.25

Žalmy:  Žl 50,1+8.16bc-17.20-21 ,  odpověď: Přinášej Bohu oběť chvály.

Evangelium: Mk 8,11-13

Zobrazeno 150×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio