Témata k nedělní a sváteční liturgii

OBRAŤTE SE K SVÉMU BOHU, NEBOŤ JE DOBROTIVÝ A MILOSRDNÝ, SHOVÍVAVÝ A PLNÝ LÁSKY, SLITUJE SE V NEŠTĚSTÍ - POPELEČNÍ STŘEDA 22.2.2023

Nyní – praví Hospodin – obraťte se ke mně celým svým srdcem, v postu, nářku a pláči! Roztrhněte svá srdce, a ne pouze šaty, a obraťte se k Hospodinu, svému Bohu, neboť je dobrotivý a milosrdný, shovívavý a plný lásky, slituje se v neštěstí. Kdo ví, zda se neobrátí a neodpustí, nezanechá po sobě požehnání: obětní dar a úlitbu pro Hospodina, vašeho Boha? Na Siónu zatrubte na polnici, nařiďte půst, svolejte shromáždění, svolejte lid, zasvěťte obec, sezvěte starce, shromážděte děti i kojence; ženich ať vyjde ze svého pokoje, nevěsta ze své ložnice! Kněží, Hospodinovi služebníci, ať pláčou mezi předsíní a oltářem a říkají: „Ušetř, Hospodine, svůj lid, nevydávej své dědictví v potupu, aby nad ním nevládli pohané!“ Proč se má mezi národy říkat: „Kdepak je ten jejich Bůh?“ Velkou láskou se Hospodin roznítil ke své zemi, smiloval se nad svým lidem. Z prvního čtení  (Joel 2,12-18 ).

Toto poselství proroka Joela bylo pravděpodobně proneseno po babylonském zajetí v obnoveném jeruzalémském chrámu. Nálet kobylek tehdy zničil celou úrodu a v zemi nastal hlad a bída. Prorok ohlašuje, že se blíží Hospodinův den a zve všechen lid k postu, modlitbě a pokání. Klíčovým slovem tohoto úryvku je výraz „obrátit se“. Upřímná láska k Bohu, pevnější víra a naděje, která se proměňuje v kající modlitbu všeho lidu-to jsou podmínky, za kterých může prorok spolu s kněžími prosit Pána, aby se láskyplně smiloval nad svým lidem.

2. čtení (2 Kor 5,20-6,2 ):Bratři! Jsme Kristovi vyslanci, jako by skrze nás napomínal Bůh. Kristovým jménem vyzýváme: Smiřte se s Bohem! S tím, který byl bez hříchu, jednal kvůli nám jako s největším hříšníkem, abychom my skrze něho byli spravedliví u Boha. Jako Boží spolupracovníci vás proto napomínáme, abyste nepřijali milost Boží nadarmo! Bůh přece říká: „V době příhodné jsem tě vyslyšel, v den spásy jsem ti pomohl.“ Hle, teď je ta „doba příhodná“, hle, teď je ten „den spásy“!

Apoštol Pavel nám jako vyslanec ve jménu Kristově přináší Boží pozvání. Jeho jádrem je slovo usmíření. Kristus na sebe vzal všechen hřích světa a na vlastním těle ho odčinil, abychom se mohli stát součástí jeho svatosti. Kristovi služebníci hlásají, že pro nás nastal příhodný okamžik, v němž se máme s Bohem usmířit. Bůh nabízí každému z nás možnost stát se v Kristu novým stvořením. Musíme mu však dovolit, aby v nás zvítězila jeho láska, která nás dovede ke změně života. Nemáme už žít sami pro sebe, ale pro toho, který pro nás zemřel a vstal z  mrtvých.  

Z evangelia (Mt 6,1-6.16-18 ): Ježíš řekl svým učedníkům: „Dejte si pozor, abyste nekonali dobré skutky okázale před lidmi, jinak nemáte odplatu u svého Otce v nebesích. Když tedy dáváš almužnu, nevytrubuj před sebou, jak to dělají pokrytci v synagogách a na ulicích, aby je lidé velebili. Amen, pravím vám: Ti už svou odplatu dostali. Když však dáváš almužnu ty, ať neví tvoje levice, co dělá tvoje pravice, aby tvoje almužna zůstala skrytá, a tvůj Otec, který vidí i to, co je skryté, ti odplatí. A když se modlíte, nebuďte jako pokrytci. Ti se rádi stavějí k modlitbě v synagogách a na rozích ulic, aby je lidé viděli. Amen, pravím vám: Ti už svou odplatu dostali. Když se však modlíš ty, vejdi do své komůrky, zavři dveře a modli se k svému Otci, který je ve skrytosti, a tvůj Otec, který vidí i to, co je skryté, ti odplatí. A když se postíte, nedělejte ztrápený obličej jako pokrytci. Ti totiž dělají svůj obličej nevzhledným, aby lidem ukazovali, že se postí. Amen, pravím vám: Ti už svou odplatu dostali. Když se však postíš ty, pomaž si hlavu a umyj si tvář, abys neukazoval lidem, že se postíš, ale svému Otci, který je ve skrytosti; a tvůj Otec, který vidí i to, co je skryté, ti odplatí.

Modlitba, almužna a půst byly tři činnosti, které se očekávaly od zbožného žida Ježíšovy doby. Jak již řekl, Ježíš nepřišel zákon zrušit, ale přivést ho k dokonalosti, pozvednout ho na vyšší úroveň. Proto trvá na tom, abychom tyto dobré skutky nekonali tak, aby je ostatní viděli a chválili, ale „ve skrytu“. Otec, který vidí srdce, nás odmění. Cokoli v postní době děláme, by nás mělo stále více přibližovat Ježíši a připravovat nás na oslavu jeho vzkříšení. Ježíš nás učí, že zbožnost přináší člověku veliký zisk, pokud neusilujeme pouze o obdiv ze strany lidí, abychom tak uspokojili   svou marnivost, ale upřímně hledáme Otcovo zalíbení a navazujeme s ním niterní osobní vztah.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na  POPELEČNÍ STŘEDU 22.2.2023.

1. čtení: Joel 2,12-18

Žalmy:  Žl 51,3-4.5-6a.12-13.14+17,  odpověď: Smiluj se, Pane, neboť jsme zhřešili.

2. čtení: 2 Kor 5,20-6,2

Evangelium: Mt 6,1-6.16-18

Zobrazeno 143×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio