Témata k nedělní a sváteční liturgii

SNAD SE BŮH OBRÁTÍ A SMILUJE A MY NEZAHYNEME - STŘEDA PO 1. NEDĚLI POSTNÍ 1.3.2023

Hospodin oslovil Jonáše: „Vstaň, jdi do velikého města Ninive a měj tam kázání, které ti ukládám.“ Jonáš tedy vstal a šel do Ninive podle Hospodinova rozkazu. Ninive bylo veliké město před Bohem, tři dny se jím muselo procházet. Jonáš začal procházet městem první den a volal: „Ještě čtyřicet dní, a Ninive bude vyvráceno!“ Ninivští obyvatelé však uvěřili Bohu, vyhlásili půst, oblékli se do žínic, velcí i malí. Zpráva o tom se dostala až k ninivskému králi. Vstal ze svého trůnu, odhodil svůj háv, oblékl se do žínice a sedl si do popela. Dal provolat: „V Ninive, z rozkazu krále a jeho velmožů: Lidé ani dobytek, skot ani brav, nesmějí nic jíst, nesmějí se pást ani pít vodu. Obléknou se do žínic, lidé i dobytek, úpěnlivě budou prosit Boha; každý ať změní své hříšné chování a odvrátí se od nepravosti, která mu lpí na rukou. Snad se Bůh obrátí a smiluje, snad upustí od svého hrozného hněvu, a my nezahyneme.“ Když Bůh viděl, co učinili, že změnili své hříšné chování, smiloval se a nepřivedl na ně zkázu, kterou jim hrozil. Z prvního čtení  (Jon 3,1-10 ).

Hospodinovým jménem hlásá Jonáš prorocké napomenutí a slova výčitky. Jeho kázání se dotýká srdcí obyvatel Ninive i samotného krále a nastoupili cestu přísného pokání spojeného s vytrvalou modlitbou, půstem a radikálním obrácením. Změna jejich životního stylu je spojena s nadějí, že Boží výroky nejsou nezměnitelné, ale že na projevenou upřímnou „lítost“ člověka může Bůh odpovědět tím, že se „slituje“ a místo ohlašovaného trestu mu odpustí. Pohanský lid tím dokazuje, že poznal pravou tvář Boha Izraele, který je váhavý k hněvu a svrchovaně milosrdný.

Z evangelia (Lk 11,29-32 ):  Když se u Ježíše shromažďovaly zástupy, začal mluvit: „Toto pokolení je pokolení zlé. Hledá znamení, ale jiné znamení mu dáno nebude než znamení Jonášovo. Jako Jonáš byl znamením pro Ninivany, tak bude i Syn člověka znamením pro toto pokolení. Královna jihu povstane na soudu proti mužům tohoto pokolení a odsoudí je, protože přišla až z daleké země, aby slyšela Šalomounovu moudrost, a zde je přece někdo víc než Šalomoun. Ninivští mužové povstanou na soudu proti tomuto pokolení a odsoudí ho, protože se na základě Jonášova kázání obrátili, a zde je přece někdo víc než Jonáš.“

Nebude dáno jiné znamení než znamení Jonášovo, znamení proroka, který byl poslán do velkého města Ninive, aby jeho obyvatele vyzval ke změně života, a kteří se opravdu obrátili. My křesťané víme, že mezi nás lidi přišel ten, kdo je více než Jonáš, než Šalomoun, více než všechny naše pokusy o nápravu světa, který se zdá být tak nepoučitelný. Díky Ježíši Kristu můžeme naše životy, naši víru, naše blízké vnímat jako Boží dar, jako znamení jeho byť často nejednoznačného Božího působení.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na středu  1.3.2023.

1. čtení: Jon 3,1-10

Žalmy: Žl 51,3-4.12-13.18-19,  odpověď: Zkroušeným a pokorným srdcem, Bože, nepohrdneš.

Evangelium:  Lk 11,29-32

Zobrazeno 143×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio