Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA 12. NEDĚLE V MEZIDOBÍ K TÉMATU 230 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : „DĚDIČNÝ HŘÍCH “ - 25.6.2023.

Čtení z knihy proroka Jeremiáše. Jeremiáš řekl: Slyšel jsem nepřátelské umlouvání mnohých: „Hrůza ze všech stran! Udejte ho! Udáme ho!“ I ti, kteří se mnou žili v přátelství, číhají na můj pád: Snad se dá svést a zmocníme se ho a pomstíme se na něm! Ale Hospodin je se mnou jako silný bojovník; proto ti, kteří mě stíhají, padnou a nic nesvedou. Velmi budou zahanbeni, neboť ničeho nedosáhnou; bude to věčná hanba, nezapomene se na ni. Hospodine zástupů, který zkoušíš spravedlivého, který vidíš ledví i srdce, kéž uzřím tvou pomstu nad nimi, neboť tobě jsem svěřil svou při. Zpívejte Hospodinu, chvalte Hospodina, že vysvobodil život ubohého z ruky zlosynů! Z prvního čtení  (Jer 20,10-13 ).

Text prvního čtení ukazuje na stav prorokovy psychiky  poté, co se jeho osoba stala předmětem posměchu a nevraživosti. Vnímá kolem sebe spiklenecké ovzduší, kdy nepraví přátelé čekají na vhodnou příležitost, aby se ho zbavili. Hospodin je v těchto hříšných  nástrahách jediným spravedlivým soudcem. Pouze on zná nitro každého člověka. Nakonec vždy bere vítězně do rukou osud toho, kdo se mu s důvěrou svěří. 

Ze druhého čtení  (Řím 5,12-15):  Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům. Bratři! Jako skrze jednoho člověka přišel na tento svět hřích a skrze hřích smrt, a tak smrt přešla na všechny lidi, protože všichni zhřešili. Hřích ovšem byl na světě už před Zákonem – jenomže kde není žádný zákon, tam se hřích nepřičítá. Přesto smrt uplatňovala svou moc od Adama do Mojžíše i nad lidmi, kteří se neprohřešili nějakým podobným přestoupením jako Adam. Tento Adam je protějškem toho, který měl přijít. Ale s Božím darem není tomu tak, jak to bylo s proviněním. Kvůli provinění jednoho ovšem celé množství propadlo smrti. Ale ještě tím hojněji se celému množství lidí dostalo Boží přízně a milostivého daru prostřednictvím jednoho člověka, Ježíše Krista.

Apoštol Pavel v listě Římanům uvažuje o Adamovi. Ten byl prvorozeným hříšného lidstva. Tím, že neuposlechl Boha, uvedl na svět hřích a z něho vyplývající odloučení člověka od Boha a smrt. Celé lidské pokolení dědí následky onoho odmítnutí jako dědičnou vinu, s níž je spojena lidská hříšnost. Spojení s Ježíšem Kristem jako „druhým Adamem“ však vede nikoli ke smrti, ale k životu. 

Z evangelia (Mt 10.26-33):   Slova svatého evangelia podle Matouše. Ježíš řekl svým apoštolům: „Nebojte se lidí. Nic není tak tajného, že by to nebylo odhaleno, a nic skrytého, že by to nebylo poznáno. Co vám říkám ve tmě, povězte na světle, a co se vám šeptá do ucha, hlásejte ze střech! A nebojte se těch, kdo zabíjejí tělo – duši zabít nemohou. Spíše se bojte toho, který může zahubit v pekle duši i tělo. Copak se neprodávají dva vrabci za halíř? A ani jeden z nich nespadne na zem bez vědomí vašeho Otce. U vás však jsou spočítány i všechny vlasy na hlavě. Nebojte se tedy: Máte větší cenu než všichni vrabci. Ke každému, kdo se ke mně přizná před lidmi, i já se přiznám před svým Otcem v nebi; ale každého, kdo mě před lidmi zapře, zapřu i já před svým Otcem v nebi.“

Ježíš podle Matoušova evangelia vyzývá apoštoly, aby měli odvahu, nepřemohl je strach, a aby si byli jisti ochranou Otce, který je osobně zná a miluje. Aby neváhali plnit úkol vydávat svědectví o Ježíšovi, ukřižovaném a zmrtvýchvstalém, o druhém Adamovi, který nás osvobodil od hříchu. Můžeme být svobodní, jestliže zůstaneme ve spojení s ním. Pak budeme silní pravdou, kterou je Ježíš.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na neděli  25.6.2023.

1. čtení: Jer 20,10-13 

 Mezizpěv : Žl 69,8-10.14+17.33-35 ; odpověď: Vyslyš mě,Hospodine,ve své veliké lásce.

2. čtení: Řím 5,12-15

Evangelium: Mt 10.26-33

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ viz odkaz  na TÉMA 230:   „ DĚDIČNÝ HŘÍCH “ 12. neděle v mezidobí 25.6.2023.

Zobrazeno 183×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio