Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA K 24. NEDĚLI V MEZIDOBÍ A K TÉMATU 244 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“: „ ČLOVĚK HLEDÁ SMYSL ŽIVOTA“ 17.9. 2023 .

Čtení z knihy Sirachovcovy. Pomsta a hněv, i to jsou ohavnosti, jen hříšný člověk je chová v srdci. Kdo se mstí, zakusí pomstu Pána, on jeho hříchy uchová v paměti. Odpusť křivdu svému bližnímu, a pak i tvé hříchy budou odpuštěny, když budeš prosit. Člověk uchovává hněv proti druhému, ale od Pána hledá uzdravení? S člověkem sobě rovným nemá slitování, ale za své hříchy prosí? Živí pomstu, ač je sám jen člověk; kdo se smiluje nad jeho hříchy? Vzpomeň na konec a přestaň nenávidět, vzpomeň na hnilobu a smrt a dbej přikázání! Vzpomeň na přikázání a přestaň nevražit na bližního, vzpomeň na smlouvu s Nejvyšším a odpusť vinu!  Z prvního čtení  (Sir 27,33-28,9).

Člověk je tvor společenský. Chceme-li být ve svém životě šťastní, zapomeňme  na hněv a pomstu a hledejme cestu, jak odpustit bližnímu, který se proti nám provinili.   Mysleme přitom na to, že odpouštíme kvůli sobě, ne kvůli osobě, která nám ublížila. Odpuštěním totiž neděláme službu člověku, který nám ublížil, ale sami sobě. Tak nám radí i Moudrost z knihy Sirachovcovy.

Ze druhého čtení  (Řím 14,7-9): Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům. Bratři! Žádný z nás nežije sám sobě ani neumírá sám sobě. Neboť žijeme-li, žijeme pro Pána, umíráme-li, umíráme pro Pána. Ať tedy žijeme nebo umíráme, patříme Pánu. Vždyť právě proto Kristus umřel a vstal k životu, aby se stal Pánem nad mrtvými i nad živými.

Přestože každý z nás zaujímá  ve společnosti jiné postavení, nesmí zapomínat na to, že před Pánem jsme si všichni rovni. Apoštol Pavel v listě Římanům nás vybízí ke vzájemné vstřícnosti, abychom jeden druhého přijímali do svého společenství, jako i Kristus přijal nás. Každý je totiž povolán, aby dokázal, že patří Kristu. Aby si ověřil svou víru v něho a s láskou jednal se svými bližními jako se svými  bratry a sestrami.  Pak se mu podaří nalézt smysl svého života.

Z evangelia (18,21-35):  Slova svatého evangelia podle Matouše. Petr přistoupil k Ježíšovi a zeptal se: „Pane, kolikrát mám odpustit svému bratru, když se proti mně prohřeší? Nejvíc sedmkrát?“ Ježíš mu odpověděl: „Neříkám ti nejvíc sedmkrát, ale třeba sedmasedmdesátkrát. Nebeské království se podobá králi, který chtěl provést vyúčtování se svými služebníky. A když s vyúčtováním začal, přivedli mu jednoho dlužníka, u kterého měl deset tisíc hřiven. Protože dlužník neměl čím zaplatit, pán rozkázal prodat ho i se ženou a dětmi a se vším, co měl, a tím zaplatit. Tu mu ten služebník padl k nohám a na kolenou prosil: `Měj se mnou strpení, a všechno ti zaplatím.' A pán se nad tím služebníkem smiloval, propustil ho a dluh mu odpustil. Sotva však ten služebník vyšel, potkal se s jedním ze svých druhů ve službě, který mu byl dlužen sto denárů. Začal ho škrtit a křičel: `Zaplať, co jsi dlužen!' Jeho druh padl před ním na kolena a prosil ho: `Měj se mnou strpení, a zaplatím ti to.' On však nechtěl, ale šel a dal ho zavřít do vězení, dokud dluh nezaplatí. Když jeho druhové ve službě viděli, co se stalo, velmi se zarmoutili. Šli a pověděli to všechno svému pánovi. Tu si ho pán zavolal a řekl mu: `Služebníku ničemný! Celý dluh jsem ti odpustil, protože ji mě prosil. Neměl ses tedy i ty smilovat nad svým druhem, jako jsem se smiloval já nad tebou?' A jeho pán se rozhněval a dal ho mučitelům, dokud by nezaplatil celý dluh. Tak bude jednat s vámi i můj nebeský Otec, jestliže každý svému bratru ze srdce neodpustíte.“

Jádrem dnešního Matoušova  evangelia je jeho promluva o církvi, tedy o Kristově  společenství. Uvedl v ní Ježíšovo podobenství o králi, který se rozhodl zúčtovat se svými služebníky. Z jeho vyprávění plyne poučení, že odpouštění v existujících   světských bratrských vztazích  hraje významnou úlohu. Na konci časů však se již stane nezbytnou podmínkou pro přístup k věčnému spojení se živým Bohem.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na neděli  17.9.2023.

1. čtení: Sir 27,33-28,9

Mezizpěv : Žl 103,1-2.3-4.9-10.11-12,odpověď: Hospodin je milosrdný a milostivý,shovívavý a nadmíru dobrotivý.

2. čtení:Řím 14,7-9

Evangelium: 18,21-35

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : viz odkaz  na TÉMA 244: „ČLOVĚK HLEDÁ SMYSL ŽIVOTA“ 17.9.2023.

 

Zobrazeno 112×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio