Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA KE 31. NEDĚLI V MEZIDOBÍ A K TÉMATU 254 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“: „BILANCE DĚJIN KRÁLOVSTVÍ“ 5.11.2023

Veškerá naše služba  Bohu, by měla mít za cíl, vést život podle jeho plánu. Jestliže sejdeme s cesty,  kterou nám Bůh vytyčil  a porušíme smlouvu, kterou s námi uzavřel, pak  nás stihne osud těch, kteří jak víme už z historie vyvoleného národa, ve zkoušce věrnosti Hospodinu přes varování proroků neobstáli  a znesvětili ji zradou. (Mal 1,14b-2,2b 8-10):  Čtení z knihy proroka Malachiáše. Jsem mocný král – praví Hospodin zástupů – moje jméno je obávané mezi pohany. Nyní platí vám, kněží, tento příkaz: Jestliže neposlechnete a nevezmete si k srdci, abyste vzdávali úctu mému jménu – praví Hospodin zástupů – stihnu vás kletbou. Vy jste sešli z cesty, mnohé jste pohoršili, že opustili Zákon, a porušili jste smlouvu s Levim – praví Hospodin zástupů; proto i já jsem vás vydal v potupu a ponížení u všech lidí, protože jste nezachovávali mé příkazy a byli jste straničtí ve výkladu Zákona. Nemáme snad všichni jednoho otce? Nestvořil nás jeden Bůh? Proč tedy jeden s druhým jedná věrolomně, a tak znesvěcuje smlouvu našich otců?

Ze druhého čtení  (1 Sol 2, 7b-9.13):  Čtení z prvního listu svatého apoštola Pavla Soluňanům. Bratři! Počínali jsme si mezi vámi tak něžně, jako když matka hýčká svoje děti. Tak jsme po vás toužili, že bychom vám nejraději nejen odevzdali Boží radostnou zvěst, ale dali za vás i vlastní život. Tak velice jsme si vás oblíbili. Přece si ještě vzpomínáte, bratři, na naši vyčerpávající námahu: ve dne v noci jsme pracovali, abychom nikomu z vás nebyli na obtíž, když jsme vám hlásali Boží evangelium. A proto i my bez ustání děkujeme Bohu za to, že když jste nás uslyšeli kázat Boží slovo, vzali jste ho ne jako slovo lidské, ale jako slovo Boží vždyť jím skutečně je. A protože věříte, ukazují se na vás i jeho účinky.

Apoštol Pavel v listě Soluňanům chválí bratry a sestry této křesťanské obce za pochopení  účelu jeho poslání, že jim nepřišel hlásat slovo o Bohu, ale slovo Boží. To znamená slovo přímo sdělované Bohem, provázené silou a účinností Boží moci, tedy mocí Ducha svatého, který vede k Božímu požehnání a dokáže ochránit v případě ohrožení  lid i zemi, ve které žije. 

Z evangelia  (Mt 23,1-12):  Slova svatého evangelia podle Matouše. Ježíš mluvil k zástupům i ke svým učedníkům: „Na Mojžíšův stolec zasedli učitelé Zákona a farizeové. Dělejte a zachovávejte všechno, co vám řeknou, ale podle jejich skutků nejednejte, neboť mluví, ale nejednají. Svazují těžká a neúnosná břemena a vkládají je lidem na ramena, ale sami se jich nechtějí dotknout ani prstem. Všechny své skutky dělají jen proto, aby se ukázali před lidmi. Dávají si zhotovovat zvlášť široké modlitební řemínky a zvlášť velké střapce na šatech, mají rádi čestná místa na hostinách a přední sedadla v synagogách, mají rádi pozdravy na ulicích, a když jim lidé říkají `mistře'. Vy však si nedávejte říkat `mistr', jenom jeden je váš Mistr, a vy všichni jste bratři. A nikomu na zemi nedávejte jméno `otec', jenom jeden je váš Otec, a ten je v nebi. Ani si nedávejte říkat `učitel', jenom jeden je váš Učitel – Kristus. Kdo je mezi vámi největší, ať je vaším služebníkem. Kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen.“

Ježíš v Matoušově evangeliu vyčítá učitelům Zákona okázalou zbožnost, kterou si chtějí naklonit přízeň veřejnosti a jejich nezkrotnou touhu po moci, která se skrývá za každým jejich činem. Upozorňuje na stále hrozící nebezpečí, jímž je pro svobodu lidského života pokušení, že se člověk bude více starat o  svůj blahobyt a pocty než o vztah důvěry k Bohu. Jen On jej může svou milostí ochránit před pádem do podřízenosti zlé mocnosti.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova  k 31. neděli v mezidobí 5.11.2023.

1. čtení: Mal 1,14b-2,2b 8-10

Mezizpěv   Žl  131,1.2.3, odpověď: Opatruj, Pane, mou duši ve svém pokoji!

2. čtení: 1 Sol 2, 7b-9.13

Evangelium: Mt 23,1-12

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : viz odkaz  na vypracované TÉMA 254, zaměřené ke dnešní bohoslužbě slova: „BILANCE DĚJIN KRÁLOVSTVÍ“  5.11.2023 . 

Zobrazeno 139×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio