Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA K 3. NEDĚLI V MEZIDOBÍ A K TÉMATU 270 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“:„ZALOŽENÍ CÍRKVE“ – 21.1.2024

Ve své nesmírné dobrotivosti Bůh stvořil celý svět a všechny lidi  milostivě svolává do jednoho společenství během jejich života i po jejich smrti do slávy. Volá k sobě i ty, kteří mu dosud vzdorovali a jeho volání nevyslyšeli. Už od starozákonních dob oslovuje proroky, aby na takové lidi působili a vybízeli je k radikální změně svého života.  Aby se k Bohu obrátili a k němu se navrátili. Boží plán se naplnil i v případě obrácení hříšného města Ninive proroku Jonášovi. 

Čtení z knihy proroka Jonáše. Hospodin oslovil Jonáše: "Vstaň, jdi do velikého města Ninive a měj tam kázání, které ti ukládám." Jonáš tedy vstal a šel do Ninive podle Hospodinova rozkazu. Ninive bylo veliké město před Bohem, tři dny se jím muselo procházet. Jonáš začal procházet městem první den a volal: "Ještě čtyřicet dní, a Ninive bude vyvráceno!" Ninivští obyvatelé však uvěřili Bohu, vyhlásili půst, oblékli se do žínic, velcí i malí. Když Bůh viděl, co učinili, že změnili své hříšné chování, smiloval se a nepřivedl na ně zkázu, kterou jim hrozil. (Jon 3,1-5.10).

Ze druhého čtení  (1 Kor 7,29-31): Čtení z prvního listu svatého apoštola Pavla Korinťanům. Říkám, bratři, toto: Čas je krátký. Proto ti, kdo mají manželku, ať žijí, jako by ji neměli, a ti, kdo pláčou, jako by neplakali, a ti, kdo se radují, jako by se neradovali, a ti, kdo kupují, jako by jim nemělo zůstat nic, a ti, kdo užívají tohoto světa, jako by ho neužívali, neboť tento viditelný svět pomíjí.

Apoštol Pavel v listě Korinťanům nemá v úmyslu nahánět strach připomínkou blížícího se zániku viditelného světa.  Jeho poselství je naopak naplněno nadějí a útěchou. Pronáší svůj soud jen na adresu toho, co je zasaženo hříchem a smrtí. Trvalá blízkost Boží a přítomnost Krista i nás vede k tomu, že v tomto vzácném čase, kdy je s námi, dokážeme vidět konec a pomíjivost doby hříchu a jeho následků, nad kterými už Kristus zvítězil.

Z evangelia  (Mk 1,14-20): Slova svatého evangelia podle Marka. Když byl Jan Křtitel uvězněn, přišel Ježíš do Galileje a hlásal tam Boží evangelium: "Naplnil se čas a přiblížilo se Boží království. Obraťte se a věřte evangeliu!" Když šel podél Galilejského moře, uviděl Šimona a jeho bratra Ondřeje, jak loví v moři; byli totiž rybáři. Ježíš jim řekl: "Pojďte za mnou, a udělám z vás rybáře lidí!" Ihned nechali sítě a následovali ho. Když popošel o něco dále, uviděl Zebedeova syna Jakuba a jeho bratra Jana, jak na lodi spravují sítě; a hned je povolal. Zanechali svého otce Zebedea s pomocníky na lodi a odešli za ním.

Jak potvrdil Ježíš v Markově evangeliu: „Naplnil se čas a přiblížilo se Boží království“. Bůh vstupuje do života lidstva. Ježíš, Boží Syn, přichází k lidem a setkává se s nimi tam, kde žijí. Žádá od nich jen, aby uvěřili a obrátili se k němu. Svolává je do křesťanského společenství  - církve, v níž jejich víra lidskému životu i jednání dodá novou svěžest. Ta bude trvat až do úplného dovršení království Božího.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   k 3. NEDĚLI V MEZIDOBÍ  21.1.2024 .

1. čtení: Jon 3,1-5.10

Mezizpěv: Žl  25,4-5ab.6+7bc.8-9 Odpověď: Ukaž mi své cesty, Hospodine!

 2. čtení: 1 Kor 7,29-31

Evangelium: Mk 1,14-20

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : viz odkaz  na vypracované TÉMA 270, zaměřené ke dnešní bohoslužbě slova: „ZALOŽENÍ CÍRKVE- 21.1.2024 – 3. NEDĚLE V MEZIDOBÍ.

Zobrazeno 120×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio