Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA K 4. NEDĚLI V MEZIDOBÍ A K TÉMATU 271 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“:„ DĚJINY SPÁSY-USKUTEČNĚNÍ VĚČNÉHO BOŽÍHO PLÁNU“ – 28.1.2024

Ovládající ruka Boží je vždy nad vším děním a historií. Bůh vše co stvořil,  dovádí užitím své nekonečné  Boží prozřetelnosti ke konečné dokonalosti cestami, které zná jen On. Proroci z doby starého zákona jsou charakterizováni tím, že byli Hospodinem zmocněni mluvit jménem Božím, aby  svým kázáním i životem zvěstovali Boží slovo.   O tom, jak významné proroctví měl sdělit lidu Mojžíš, uslyšíme v prvním čtení.

Čtení z páté knihy Mojžíšovy. Mojžíš řekl lidu: „Hospodin, tvůj Bůh, ti vzbudí proroka, jako jsem já, z tvého středu, z tvých bratrů, toho budete poslouchat. To jsi právě žádal od Hospodina, svého Boha, na Chorebu v den shromáždění, když jsi říkal: `Nemohu už slyšet hlas Hospodina, svého Boha, nemohu se už dívat na tento veliký oheň, abych nezemřel.' Hospodin mi tehdy řekl: 'Správně mluví. Vzbudím jim proroka, jako jsi ty, ze středu jejich bratrů a vložím svoje slova v jeho ústa a sdělí jim vše, co mu poručím. Kdo by však neposlechl mých slov, která bude mluvit v mém jménu, toho poženu k zodpovědnosti. Prorok, který by se opovážil mým jménem říkat, co jsem mu neporučil, nebo který by mluvil ve jménu jiných bohů, takový prorok musí zemřít!'“ (Dt 18,15-20).

Ze druhého čtení  (1 Kor 7,32-35 ):Čtení z prvního listu svatého apoštola Pavla Korinťanům. Bratři! Rád bych, abyste byli bez starostí. Kdo nemá manželku, stará se o věci Páně, jak by se líbil Pánu. Ale kdo je ženatý, stará se o věci světské, jak by se líbil manželce, a je rozdělen. A žena nevdaná a panna se stará o věci Páně, aby byla svatá na těle i na duši. Ale když se provdá, stará se o věci světské, jak by se líbila muži. To však říkám ve vašem zájmu, ne abych na vás hodil smyčku, ale abych vás vedl k počestnosti a k nerušené oddanosti Pánu.

Apoštol Pavel v listě Korintským vyslovuje  přání, aby všichni věřící prožívali svou víru bez starostí, v ničím nerušené oddanosti a v plném spojení  s Pánem.  Svět byl totiž stvořen k Boží slávě. Proto Bůh stvořil vesmír a v něm i nás. Je pouze jeden, kdo slávu zasluhuje. Ten, kdo stvořil všechno,  včetně těch, kteří Jej oslavují.

Z evangelia  (Mk 1,21-28):  V městě Kafarnau vstoupil Ježíš v sobotu do synagogy a učil. Žasli nad jeho učením, protože je učil jako ten, kdo má moc, a ne jako učitelé Zákona. V jejich synagoze byl právě člověk posedlý nečistým duchem. Začal křičet: „Co je ti po nás, Ježíši Nazaretský! Přišel jsi nás zahubit? Vím, kdo jsi: Svatý Boží!“ Ale Ježíš mu přísně rozkázal: „Mlč a vyjdi z něho!“ Nečistý duch posedlým zalomcoval a s velkým křikem z něho vyšel. Všichni užasli a ptali se jeden druhého: „Co je to? Nové učení – a s takovou mocí! I nečistým duchům poroučí, a poslouchají ho!“ A pověst o něm se hned roznesla všude po celém galilejském kraji.

Učení Ježíše Krista podle Markova evangelia v místě Ježíšova přímého působení vyvolávala v lidech údiv. Z jeho osoby vyzařovala totiž síla autority všemocného Boha.    Ve své nesmírné a milosrdné dobrotivosti Bůh podle svého plánu stvořil celý svět. V duchu jeho hluboké prozřetelnosti je jím i přes odpor mnohých milostivě svoláván všechen lid  do jednoho společenství církve už za jejich života až  do věčnosti. K tomu svého Syna předem určil a z lásky k lidem také předurčil i nás, abychom jeho synovství přijali s příslibem, že budeme mít stejný podíl na Božím životě jako On.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   k 4. NEDĚLI V MEZIDOBÍ  28.1.2024 .

1. čtení: Dt 18,15-20

Mezizpěv: Žl  95,1-2.6-7b-7c-9 Odpověď: Kéž byste dnes uposlechli jeho hlasu! Nezatvrzujte svá srdce!

 2. čtení: 1 Kor 7,32-35

Evangelium: Mk 1,21-28

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : viz odkaz  na vypracované TÉMA 271, zaměřené ke dnešní bohoslužbě slova: „DĚJINY SPÁSY-USKUTEČNĚNÍ VĚČNÉHO BOŽÍHO PLÁNU“  – 4. NEDĚLE V MEZIDOBÍ - 28.1.2024.

Zobrazeno 95×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio