Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA KE SLAVNOSTI MATKY BOŽÍ PANNY MARIE A K TÉMATU 266 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“:„TOUHA PO VĚČNÉM ŠTĚSTÍ“ - 1.1.2024

Takto žehnali starozákonní kněží svému lidu při oslavě Nového roku a podobně vyprošujeme Boží dobro  pro člověka dnes i my. Žehnací formule připomíná dary, které dá Bůh těm, kdo s vírou v něho stojí před jeho tváří. Poukazuje na způsob, jak jedná Bůh. On je dobrotivý, svůj národ chrání, zahrnuje jej přízní a vytyčuje mu celoživotní cestu k dosáhnutí  věčné blaženosti  a štěstí, které nalezne  v jeho pevném láskyplném objetí.

Čtení ze čtvrté knihy Mojžíšovy. Hospodin řekl Mojžíšovi: "Řekni Árónovi a jeho synům: Tak budete žehnat izraelským synům; budete jim říkat: `Ať tobě Hospodin požehná a ochraňuje tě! Ať tobě Hospodin ukáže svou jasnou tvář a je ti milostivý! Ať Hospodin obrátí k tobě svou tvář a dopřeje ti pokoje!' Budou vzývat moje jméno nad izraelskými syny a já jim požehnám." (Nm 6,22-27 ).

Ze druhého čtení  (Gal 4,4-7): Čtení z listu svatého apoštola Pavla Galaťanům. Bratři! Když se naplnil čas, poslal Bůh svého Syna, narozeného ze ženy, podrobeného Zákonu, aby vykoupil lidi, kteří podléhali Zákonu. Tak jsme byli přijati za syny. A protože jste synové, poslal nám Bůh do srdce Ducha svého Syna, Ducha, který volá: "Abba, Otče!" Už tedy nejsi otrok, ale syn a jako syn také dědic skrze Boha.

 Z úryvku listu apoštola Pavla uslyšíme o Ježíši a Marii, která velkodušně přijala Božího Syna. Ježíšův příchod na svět znamená, že se naplnil čas a dávná zaslíbení, podle nichž mělo být lidstvo opět přivedeno k životu ve společenství  s Bohem. Skrze Pannu Marii  se člověku dostává hojné milosti ke spáse. Panna  Maria představuje náročnou  cestu jednotlivého člověka i celého lidstva  k vlastnímu cíli - k věčnému  štěstí. V ní se setkávají cesty člověka  s cestami Božími.

Z evangelia  (Lk 2,16-21):  Slova svatého evangelia podle Lukáše. Pastýři pospíchali do Betléma a nalezli Marii a Josefa i děťátko položené v jeslích. Když ho uviděli, vypravovali, co jim bylo o tom dítěti pověděno. Všichni, kdo to slyšeli, podivili se tomu, co jim pastýři vyprávěli. Maria však to všechno uchovávala v srdci a rozvažovala o tom. Pastýři se zas vrátili. Velebili a chválili Boha za všechno, co slyšeli a viděli, jak jim to bylo řečeno. Když uplynulo osm dní a dítě mělo být obřezáno, dali mu jméno Ježíš, jak ho nazval anděl, než bylo počato v mateřském lůně.

Dnešní Lukášovo evangelium nás vybízí k rozjímání o tajemství Božího vtělení. Popisuje závěr vyprávění o narození a obřízce Ježíše Krista.  Maria uchovává tyto události ve svém srdci a přemítá o jejich významu. Správně pochopila všechno, co se vztahuje na jejího Syna.  Pochopila jeho nezměrnou velikost i to, že v Ježíši nalezne člověk věčné štěstí, po němž touží.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova  KE SLAVNOSTI MATKY BOŽÍ PANNY MARIE  1.1.2024 .

1. čtení: Nm 6,22-27

Mezizpěv:  Žl 67,2-3.5.6+8  Odpověď: Bože, buď milostiv a žehnej nám!

2. čtení: Gal 4,4-7

Evangelium: Lk 2,16-21

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : viz odkaz  na vypracované TÉMA 266, zaměřené ke dnešní bohoslužbě slova: „TOUHA PO VĚČNÉM ŠTĚSTÍ“  - 1.1.2024 - NOVÝ ROK.

Matonick.

Zobrazeno 95×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio