Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA K 9.NEDĚLI V MEZIDOBÍ a k tématu 292 „UČÍCÍ SE CÍRKEV: „ŽÍT JEŽÍŠOVÝM ŽIVOTEM PŘEDPOKLÁDÁ UMÍRÁNÍ SOBĚ“ 2.6.2024.

Hospodin zvolil sobotní den  (stejně jako si vyvolil celý židovský národ), aby lidé měli čas učit se žít v blízkosti svého Boha, aby mohli oslavit veliké činy, kterými jim Bůh v minulosti daroval svobodu. Aby se zcela „osvobodili“ v tento den od každodenní práce, která mívala silný nádech otročiny, a odpočinuli si. Památka osvobození, vtiskla předpisům o sobotě charakter zákona a udělala z nich základní dokument Bohem vyvoleného národa.

Čtení z páté knihy Mojžíšovy. Toto praví Hospodin: "Zachovávej den sobotní a svěť ho tak, jak ti přikázal Hospodin, tvůj Bůh. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina, tvého Boha. Nebudeš dělat žádnou práci ani ty, ani tvůj syn a tvá dcera, ani tvůj otrok a tvá otrokyně, ani tvůj býk a tvůj osel, žádný tvůj dobytek, ani přistěhovalec, kterého jsi přijal k sobě - aby si mohl odpočinout tvůj otrok a tvá otrokyně jako ty. Pamatuj, žes byl otrokem v egyptské zemi, že Hospodin, tvůj Bůh tě vyvedl odtamtud mocnou rukou a napřaženým ramenem. Proto ti přikázal Hospodin, tvůj Bůh, abys zachovával den sobotní." (Dt 5,12-13).

Ze druhého čtení  (2Kor 4,6-11): Čtení z druhého listu svatého apoštola Pavla Korinťanům. Bratři! Bůh, který řekl: `Ať ze tmy zazáří světlo!', zazářil i v našem srdci, aby osvítil (lidi) poznáním Boží velebnosti, která je na Kristově tváři. Poklad víry máme v nádobě hliněné. To proto, aby se ta nesmírná moc připisovala Bohu, a ne nám. Ze všech stran se na nás valí trápení, ale nesoužíme se. Býváme bezradní, ale ne zoufalí. Býváme pronásledováni, ale ne opuštěni. Býváme sráženi k zemi, ale ne zničeni. Stále prožíváme na svém těle Ježíšovo umírání, aby i Ježíšův život byl patrný na našem těle. Tak jsme my zaživa stále vydáváni na smrt pro Ježíše, aby i Ježíšův život byl patrný na našem smrtelném těle.

Boží slovo, přítomné od počátku stvoření působí v evangeliu jako světlo, které prozářilo temnoty a září navěky na Kristově tváři. Apoštol Pavel v listě korintským křesťanům poukazuje na znamení Ježíšova života a jeho smrti, které nosí na svém vlastním těle.  Věří, že půjde-li za Kristem jeho cestou utrpení a umírání, dojde s ním bezpečně i ke vzkříšení a k věčnému odpočinku v jeho láskyplném objetí.

Evangelium  (Mk 2,23-3,6):  Slova svatého evangelia podle Marka. Jednou v sobotu procházel Ježíš obilím. Jeho učedníci začali cestou trhat klasy. Farizeové mu řekli: "Hle, proč dělají, co se v sobotu nesmí?" Odpověděl jim: "Nikdy jste nečetli, co udělal David, když byl v nouzi a měl hlad on i jeho družina? Jak vešel do Božího domu - bylo to za velekněze Abiatara - a jedl posvátné chleby, které smějí jíst jenom kněží, a dal i své družině?" A řekl jim: "Sobota je pro člověka, a ne člověk pro sobotu. Proto je Syn člověka pánem i nad sobotou!" Ježíš opět vstoupil do synagogy. Byl tam člověk s ochrnulou rukou. Dávali na Ježíše pozor, zdali ho uzdraví v sobotu, aby ho mohli obžalovat. On tomu člověku s ochrnulou rukou řekl: "Vstaň, pojď doprostřed." Pak se farizeů zeptal: "Smí se v sobotu jednat dobře, anebo zle? Život zachránit, anebo zabít?" Ale oni mlčeli. Zarmoucen nad zatvrzelostí jejich srdce, rozhlédl se po nich s hněvem a řekl tomu člověku: "Vztáhni svou ruku!" Vztáhl ji, a ruka byla zase v pořádku. Farizeové šli ihned ven a s herodovci se proti němu radili, jak by ho zahubili.

Podle Markova evangelia je Syn člověka, tedy Ježíš, pánem i nad sobotou. Sobota je předobrazem Krista, protože v Kristu máme to skutečné duchovní spočinutí a odpočinek. „Pojďte ke mně všichni, kteří těžce pracujete a jste přetíženi, a já vám dám odpočinek. “ (Mt 11,28). Skutečné naplnění sobotního odpočinku nacházejme tedy jedině v Kristu!

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova  k 9.neděli v mezidobí  2.6.2024 .

1. čtení: Dt 5,12-13

Mezizpěv: Žl.81,3-4.5-6ab6c-8a.10-11ab

Odpověď: Plesejte Bohu,který nám pomáhá.

2.čtení: 2Kor 4,6-11

Evangelium: Mk 2,23-3,6

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : viz odkaz  na vypracované TÉMA 292  TÉMA 292  „ŽÍT JEŽÍŠOVÝM ŽIVOTEM PŘEDPOKLÁDÁ UMÍRÁNÍ SOBĚ“.

Zobrazeno 102×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio