Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH JE LÁSKA - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA PO ZJEVENÍ PÁNĚ 8.1.2022

Bůh je láska. V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jednorozeného Syna, abychom měli život skrze něho. V tom záleží láska: ne že my jsme milovali Boha, ale že on si zamiloval nás. - Z  prvního čtení (1 Jan  4,7-10).

Bůh je ten, kdo vychází ze sebe k člověku, dává se dispozici. Bůh o člověka stojí, i když člověk si to neuvědomuje. Každý, kdo je schopen a ochoten jít touto cestou, je z Boha, patří k Bohu, i když mu to z různých důvodů třeba není zřejmé. Láska je jen jedna, a ta vždy vychází od Boha.

Z evangelia (Marek 6,34-44) : Ježíš uviděl velký zástup a bylo mu jich líto, protože byli jako ovce bez pastýře; a začal je poučovat o mnoha věcech.

Bůh se stává člověkem. Zalíbil si spojit svou všemohoucnost lásky s lidskou bezmocí, abychom naše bezmoci spojili s jeho všemohoucností. V příběhu o rozmnožení chlebů vidíme bezradnost apoštolů nasytit zástupy pěti chleby a dvěma rybami. V životě se často snažíme pomáhat, zachraňovat, přinášet dobro, nasytit druhé. Přitom však zjišťujeme, jak málo dokážeme, nebo jak nedokážeme vůbec nic - zvláště tehdy, kdy nejvíce chceme. Často zapomínáme na to, že Bůh má být v centru dění našeho života . Ježíš chce přijít a použít to málo, co v nás je a skrze naši důvěru a oddanost chce projevit svou všemohoucnost a lásku k nám, která může nasytit nejen naše hladové tělo, ale i prázdnou duši.

Odkaz na kompletní liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě slova na  sobotu  8.1.2022.  (Níže uveden jen základní přehled.)

1. čtení:  1 Jan 4,7-10

Žalmy: 72,1-2.3-4ab.7-8,  odpověď: Pane, budou se ti klanět všechny národy země.

Evangelium: Marek  6,34-44

Zobrazeno 464×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio