Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH VÍ VŠECHNO DOKONALEJI A LÉPE. - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - STŘEDA PO 2. NEDĚLI PO NAROZENÍ PÁNĚ 5.1.2022

Děti, nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy! Podle toho poznáme, že jsme z pravdy, a to uklidní před ním naše svědomí, když by nám něco vyčítalo, neboť Bůh ví všechno dokonaleji a lépe než naše svědomí. Milovaní, jestliže nás svědomí neobviňuje, dodá nám to radostné důvěry v Boha- Z  prvního čtení 1 Jan 3, 11-21.

Často rozjímejme nad těmito slovy svatého Jana. Pán od nás nežádá, abychom se nikdy nespletli, ale abychom se vždycky zvedli a nezůstávali připoutaní ke svým pochybením; abychom po této zemi kráčeli s klidem a důvěrou dětí.  Vnitřní pokoj nepatří tomu, kdo si myslí, že vše dělá dobře, ani tomu, kdo se nestará o lásku: rodí se v člověku, který se vždycky, i tehdy, když upadne, navrací do Božích rukou. Ježíš Kristus nepřišel, aby hledal zdravé, ale nemocné a spokojuje se s láskou, která se navzdory selháním lidí každý den obnovuje. 

Z evangelia Jan 1,43-51:  Ježíš uviděl Natanaela, jak k němu přichází, a řekl o něm: "To je pravý Izraelita, v kterém není lsti." Natanael se ho zeptal: "Odkud mě znáš?" Ježíš mu odpověděl: "Viděl jsem tě dříve, než tě Filip zavolal, když jsi byl pod fíkovníkem." Natanael mu na to řekl: "Mistře, ty jsi Boží Syn, ty jsi král Izraele!" Ježíš mu odpověděl: "Proto věříš, že jsem ti řekl: `Viděl jsem tě pod fíkovníkem'? Uvidíš ještě větší věci." A dodal: "Amen, amen, pravím vám: Uvidíte nebe otevřené a Boží anděly vystupovat a sestupovat na Syna člověka."

V příběhu vyprávěném evangelistou Janem, odpočíval jeden zbožný izraelita Natanael pod fíkovníkem. Je možné a pravděpodobné, že tam skutečně ležel, ale evangelista se zajímá i o detaily. Ležet pod fíkovníkem má ve skutečnosti i svůj symbolický význam. Kdo leží pod fíkovníkem, ten rozjímá o Tóře – o Zákonu Hospodina. Natanael se tedy už připravuje na setkání s Mesiášem četbou a studiem Písma. V příběhu ho nepřekvapilo to, že ho Ježíš viděl pod fíkovníkem, ale že dokázal číst jeho nejvnitřnější myšlenky. Zkušenost s Ježíšem odhalí jemu a ostatním učedníkům vzájemný vztah mezi Ježíšem a jeho Otcem. Bůh k nim přichází skrze Ježíše a oni ví, že skrze Ježíše k Bohu cestu snáze najdou. Ježíš je „schodištěm“ mezi námi lidmi a Bohem Otcem.Ježíš vidí Natanaela jako svého možného, budoucího dobrého učedníka. Křesťanství stojí na slovech „Pojď a uvidíš“ a „Následuj mě.“ Natanael Ježíše oslovuje jako „krále Izraele“ a „Syna Božího“, skládá mu tím poctu. Dosáhl již jistého stupně víry. Ježíš jej ale vede k víře ještě hlubší. 

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova – Vše čteme přímo z lekcionáře  na středu   5.1.2022.  viz.

1. čtení: 1 Jan 3,11-21

Žalmy: 100, 1-2.3.4.5 ,  odpověď: Plesejte Hospodinu, všechny země!

Evangelium: Jan 1,43-51

Zobrazeno 462×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio