Témata k nedělní a sváteční liturgii

DUCH BOŽÍ PŘINÁŠÍ SVĚTLO - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PO ZJEVENÍ PÁNĚ 7.1.2022

Milovaní, každému duchu hned nevěřte, ale zkoumejte duchy, zdali jsou z Boha; vždyť je ve světě mnoho lžiproroků. Ducha Božího poznáte takto: každý duch, který vyznává, že Ježíš přišel jako Mesiáš v těle, je z Boha; ale žádný duch, který Ježíše nevyznává, není z Boha. To je duch antikristův, o němž jste slyšeli, že má přijít, a už teď je na světě. Vy, děti, jste z Boha a zvítězili jste nad nimi, neboť větší je ten, který je ve vás, než ten, který je ve světě. Oni jsou ze světa. Proto co říkají, vychází ze světského smýšlení, a svět jim dopřává sluchu. My jsme z Boha. Kdo zná Boha, dopřává sluchu nám, kdo z Boha není, sluchu nám nedopřává. Podle toho rozeznáváme ducha pravdy a ducha bludu. - Z  prvního čtení 1 Jan 3+4.

Duch Boží, jak budeme číst v evangeliu, přinesl světlo do té nejbídnější a duchovně nejpustší oblasti a lidé Jej odmítali. Chtěli zůstat tam, kde byli. Chtěli žít ve své pýše. Chtěli zůstat v temnotě. Nechtěli světlo, které Ježíš přinášel. A důsledek? Ježíš říká, že Sodomě, která zakusila Boží hněv, bude v den soudu lépe než jim. Proč? Protože slyšeli, viděli a zakusili samotného Ježíše Krista a nečinili pokání. Dnes je ve světě stále dost lidí, kteří neslyšeli. Ale také těch, co od dětství slyšeli a odmítají. Je to nesmírně smutné. Teď je čas podívat se na vlastní srdce. Dnešní text nás volá, abychom naslouchali Božímu hlasu, který máme v Bibli a žili pokáním. Takový život osvobozuje, přináší radost a pokoj. A pro tuto radost a pokoj nás Pán Bůh stvořil. 

Z evangelia Matouš 4:  Země Zabulón a Neftalím. Galilea byla pohanská, lid, který žil v temnotě, uviděl veliké světlo; světlo vzešlo těm, kdo sídlili v krajině a ve stínu smrti.' Od té doby začal Ježíš hlásat: "Obraťte se, neboť se přiblížilo nebeské království." Ježíš pak chodil po celé Galileji, učil v jejich synagogách, hlásal evangelium o Božím království a uzdravoval mezi lidem každou nemoc a každou chorobu.

Z evangelia a z proroctví se dozvídáme o místě, kde začal Ježíš působit. Právě tady se projeví světlo Mesiáše. V Izaiášovi se píše: „Neboť se nám narodí dítě, bude nám dán syn, na jehož rameni spočine vláda a bude mu dáno jméno: "Divuplný rádce, Božský bohatýr, Otec věčnosti, Vládce pokoje." Jeho vladařství se rozšíří a pokoj bez konce spočine na trůně Davidově a na jeho království. Upevní a podepře je právem a spravedlností od toho času až navěky. Horlivost Hospodina zástupů to učiní.“ (Izajáš 9,5-6). Proroctví Izajáše je velmi jasné. To světlo, které přichází je Mesiáš. A Matouš tady čtenářům připomíná, že se na Ježíši naplnilo proroctví, protože Ježíš započal svoji službu právě v tomto regionu, o kterém už prorokoval Izaiáš. A Matouš tak představuje čtenářům další důkaz toho, že se na Ježíši Kristu naplňují proroctví, tedy, že Ježíš je opravdu Mesiáš. Evangelista nejen ukazuje, že Bůh vše plánoval, ale také, že nabídka spásy přichází i tam, kde je největší tma.  To je pro nás hodně důležité zvláště v této době. Dá se říci, že Evropa je ve tmě. Česká republika je v té tmě také a je na špici Evropských měřítek. A největší tma není tam, kde je nejvíce přistěhovalců. Největší tma je tam, kde se lidé nejvíce vzdálili od Pána Ježíše Krista. A Evropa se hodně vzdálila. Je tady tma, protože se Evropa vzdává Krista a hodnot, které přinesl. Dnešní text je textem naděje. Ježíš přichází se svojí spásou i tam, kde je největší tma.

Odkazy na liturgické texty   z lekcionářek bohoslužbě slova na  pátek  7.1.2022. 

1. čtení:  1 Jan 3,22-4,6

Žalmy:    2,7b-8.10-11,   odpověď: Dám ti v majetek národy.

Evangelium: Matouš 4,12-17.23-25

Zobrazeno 363×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio