Témata k nedělní a sváteční liturgii

HOSPODINOVA VELEBNOST ZÁŘÍ NAD TEBOU - ZE SLOVA K BOHOSLUŽBĚ SLAVNOSTI ZJEVENÍ PÁNĚ 6.1.2022

Vstaň, rozsviť se, Jeruzaléme, neboť vzešlo tvé světlo a Hospodinova velebnost září nad tebou! Hle, tma zahalí zemi a temnota národy, nad tebou však zazáří Hospodin, jeho velebnost se zjeví nad tebou. Národy budou kráčet v tvém světle a králové v tvé vycházející záři. Rozhlédni se kolem a podívej se: ti všichni se shromáždili, přišli k tobě.(Izaiáš 60  )  –  Z  prvního čtení

Dnešní první čtení přináší oslavným a básnickým jazykem proroctví o putování lidu do centra svaté země. Podle Božího plánu se týká všech národů. Jsou povolány, aby byly ozářeny světlem a přítomností Boha, který se rozhodl být uprostřed nich. Nový zákon vidí počátek naplnění proroctví v Ježíšově narození. Jeho slavným příchodem je Boží zjevení dokončeno. 

Ze   druhého čteni:  Bratři!  Slyšeli jste, že Bůh mě pověřil pracovat pro vás na díle milosti. Ve zjevení mi totiž bylo oznámeno to tajemství. V dřívějších pokoleních to lidé nevěděli, ale nyní to bylo odhaleno z osvícení Ducha jeho svatým apoštolům a kazatelům mluvícím pod vlivem vnuknutí: že totiž také pohané mají stejná dědická práva, že jsou údy téhož těla a že stejně i jim platí ona zaslíbení skrze Ježíše Krista, když uvěří kázání evangelia. ( Efezským 3)

Jak píše apoštol Pavel ve svém listě, jedno z tajemství Božího plánu, které odhalil Bůh svým zjevením v Ježíši Kristu, spočívá v tom, že mnozí, také i z pohanů, jsou povoláni do rodinného společenství s Ním. A jedni z prvých, kteří vnuknutím Ducha uvěřili, bylimudrci, kteří se právě narozenému Synu Božímu přišli poklonit do Betléma.   Z evangeliaKdyž se Ježíš narodil v Betlémě v Judsku za času krále Heroda, přišli do Jeruzaléma mudrci od východu a ptali se: "Kde je ten narozený židovský král? Uviděli jsme jeho hvězdu na východě, a proto jsme se mu přišli poklonit." Když to uslyšel král Herodes, ulekl se a s ním celý Jeruzalém. Svolal všechny velekněze a učitele Zákona z lidu a vyptával se jich, kde se má Mesiáš narodit. Řekli mu: "V Betlémě v Judsku, neboť tak je psáno u proroka: `A ty, Betléme v judské zemi, nejsi vůbec nejmenší mezi judskými předními městy, protože z tebe vyjde vládce, který bude panovat mému izraelskému lidu.'"(Matouš 2 ).

Zjevení Páně podle  Matoušova evangelia, založené na historickém podkladě a na starozákonních odkazech, je veřejným představením spásy, kterou Ježíš přináší celému světu. Matouš zde přestavuje tři krále jako učené muže, kteří jakožto zástupci pohanů opěvují důstojnost Ježíše, hlavní postavy evangelia. 

Ke všem čtením jsou komentáře a liturgické texty směrovány k dnešnímu tématu  138 - UČÍCÍ SE CÍRKEV:„ZJEVENÍ A NAŠE VÍRA“ .

Odkazy na liturgické texty   z lekcionáře k bohoslužbě slova ke slavnosti Zjevení Páně - čtvrtek  6.1.2022. 

1. čtení:  Izaiáš 60,1-6

Žalmy: 72,1-2.7-8.10-11.12-13,  odpověď: Budou se ti, Hospodine, klanět všechny národy země.

2. čtení:  Efezským  3,2-3a.5-6

Evangelium: Matouš 2,1-12

Zobrazeno 238×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio