Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDO SE DOPOUŠTÍ HŘÍCHU, JE Z ĎÁBLA - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ÚTERÝ PO 2. NEDĚLI PO NAROZENÍ PÁNĚ 4.1.2022

Milé děti, od nikoho se nenechte svést. Kdo žije spravedlivě, je spravedlivý, jako i Bůh je spravedlivý. Kdo se dopouští hříchu, je z ďábla, protože ďábel hřeší od začátku. Boží Syn přišel proto, aby ďáblově činnosti udělal konec.    (1 Jan 3,7- 8 ) - Z  prvního čtení .

Kde začal hřích? U ďábla! Odkud pochází Satan? Náznak jeho původu i vesmírného boje najdeme v poslední knize Bible,ve Zjevení Janově 12,7–9: „V nebi se strhla bitva: Michael se svými anděly bojoval proti draku a jeho andělům. Veliký drak se svou družinou byl poražen, vyhnán z nebe a svržen na zem. To je ten dávný had z ráje, nepřítel, pomlouvač a svůdce všech lidí.“

Z evangelia: Jan stál se dvěma ze svých učedníků. Pohlédl na Ježíše, jak jde kolem, a řekl: "Hle, beránek Boží!" Ti dva učedníci slyšeli, co říká, a šli za Ježíšem.  ( Jan 1,35-37 ).

Když je Ježíš v Písmu nazýván beránkem Božím, hovoří se o něm jako o dokonalé a definitivní oběti za hřích. Celý obětní systém, zavedený Bohem ve Starém zákoně, připravil půdu pro příchod Ježíše Krista, který je dokonalou obětí, jakou jen Bůh mohl dát, aby odčinil hříchy svého lidu. Obětování beránků hrálo velmi důležitou roli v židovském náboženském životě a obětním systému. Když Jan Křtitel zvolal: "Hle, beránek Boží, který snímá hřích světa" (Jan 1,29 - jak jsme slyšeli z evangelia včera) tak Židé, kteří ho zaslechli, si to možná spojili s některou z důležitých obětí. V čase svátku Pesach, který byl blízko, padla možná jejich první myšlenka na velikonočního beránka. Svátek Pesach je jeden z hlavních židovských svátků a oslava vysvobození Izraelitů z otroctví v Egyptě a použití jeho krve k označení veřejí domů jako ochrana před andělem- ďáblem smrti (srov. Exodus 12,11-13), je výstižným předobrazem Kristova usmiřujícího díla na kříži. Bible učí, že my všichni jsme hříšní a nikdo z nás není spravedlivý před Bohem (Římanům 3,23). V důsledku našeho hříchu jsme odděleni od Boha, a stojíme před ním vinni. Proto jedinou nadějí je, že nám Bůh připravil cestu, abychom s ním byli smířeni, což udělal, když poslal Ježíše, Syna Božího, zemřít na kříži. Kristus zemřel, aby nás očistil od hříchu a aby zaplatil trest za hříchy všech, kteří v něho věří.

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova viz: Lekcionář  na úterý   4.1.2022. 

1. čtení: 1 Jan 3,7-10

Žalmy: 98,1.7-8.9  ,  odpověď: Uzřely všechny končiny země spásu našeho Boha.

Evangelium: Jan 1,35-42

Zobrazeno 373×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio