Témata k nedělní a sváteční liturgii

NYNÍ POZNÁVÁM VĚCI JENOM NEDOKONALE, POTOM POZNÁM DOKONALE, PODOBNĚ, JAK BŮH POZNÁVÁ MNE - ZE SLOVA BOHOSLUŽBY - 4. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 30 .1.2022

Hospodin mě oslovil: „Dříve než jsem tě utvořil v lůně, znal jsem tě; dříve než jsi vyšel z mateřského života, posvětil jsem tě, prorokem pro národy jsem tě ustanovil. Přepásej svá bedra, vstaň a mluv k nim vše, co ti přikážu. Nelekej se jich, abych tě nezbavil odvahy před nimi.( Jeremiáš 1 )  –  Z  prvního čtení. Jeremiášovo povolání Hospodinem k prorocké službě v Izraeli přichází v tragických chvílích počínajícího rozvratu Judského království. Jeremiáš dostává nevděčný úkol – napomínat lid, který žije v morálním a náboženském úpadku. Těží z výjimečného  postavení mezi ostatními proroky. K velkému úkolu je Bohem od okamžiku početí  předurčen a obdarován neustále se prohlubujícím vztahem vzájemné důvěry, zajišťujícím  mu i v prostředí opuštěnosti a náboženské nenávisti Boží ochranu. 

Ze   druhého čteni:   ( Korinťanům 12;13 )Bratři! Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale neměl lásku, jsem jako znějící kov a cimbál zvučící. Kdybych měl dar prorokovat, rozuměl všem tajemstvím, ovládal všecko, co se může vědět, a víru měl v nejvyšší míře, takže bych hory přenášel, ale neměl lásku, nejsem nic. Nyní vidíme jen jako v zrcadle, nejasně, ale potom uvidíme tváří v tvář. Nyní poznávám věci jenom nedokonale, potom poznám dokonale, podobně, jak Bůh poznává mne. Nyní trvá víra, naděje a láska, tato trojice. Ale největší z nich je láska.

Církev v Korintu dávala apoštolu Pavlovi důvody k mnohým obavám. Jeho výchovný list, obsahující úchvatnou velepíseň na lásku, který zdejším křesťanům Pavel poslal, i nás vede k jádru křesťanského poselství, jímž je přikázání lásky k Bohu a k bližnímu.

Z evangelia : Ježíš promluvil v synagoze: „Dnes se naplnilo toto Písmo, které jste právě slyšeli.“ ( Lukáš  4).  Ježíšovo prohlášení z Lukášova evangelia v podstatě říká, že v příchodu Ježíše, jako syna Božího,  přichází i konečné vysvobození Bohem vyvoleného národa. Skrze něho, skrze jeho slova a skutky, se dával lidstvu poznat svatý a živý Bůh a jeho velkolepý plán spásy. 

Na dnešníslovo k bohoslužbě   navazuje téma  142- UČÍCÍ SE CÍRKEV:CO MŮŽEME O BOHU POZNAT?“viz  .  

Odkaz na kompletní  liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě  slova na  neděli  30.1.2022.  (Níže uveden jen základní přehled).

1. čtení:  Jeremiáš 1,4-5.17-19

Žalmy:  71,1-2.3-4a.5-6ab.15ab+17,  odpověď:  Má ústa budou vyprávět o tvé spravedlnosti.

2. čtení:  1 Kor 12,31-13,13

Evangelium:   Lk 4,21-30

Zobrazeno 273×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio